Дневно

Шо рече

Сами одлучивме болницата да биде затворена , вели доктор Таше Трпчевски од „Плодност'' (Видео)

Сами одлучивме болницата да биде затворена , вели доктор Таше Трпчевски од „Плодност'' (Видео)

29 Мар, 2020 Шо рече

Како што веќе знаете, еден од нашите доктори е носител на корона вирусот и за таа цел е ова обраќање до медиумите, за да не се продолжува со шпекулации и ширење невистини. Д-р Христијан Трчевски во изминатиот подолг период не го напуштил градот, по што следува заклучеок дека го добил вирусот од некој пациент, иако, болницата од првиот ден на алармирањето за корона вирусот, ја зголеми хигиенската постапка во болницата. Неговата совесност и како родител и како доктор, го натера да направи дури два тестови. Од првиот беше негативен, а по неколку дена позитивен на КОВИД 19. Тој е во одлична здравствена состојба. Веднаш, како што носи редот, ги известивме сите надлежни институции, а најбиските на д-р Христијан се во самоизолација. Тоа се случува и со голем дел од персоналот. По увидот на терен и по сите процедури, болницата има дозвола да продолжи со работа. Ние имаме и втор, резервен тим на доктори и...

Вилает

Луѓето во карантин се здрави и не се опасни за околната, рече Филипче

Луѓето во карантин се здрави и не се опасни за околната, рече Филипче

29 Мар, 2020 Вилает

Не треба никој да биде стигматизиран, никако заболените, а уште помалку луѓето во карантин затоа што тие се здрави луѓе и тоа е механизам и модел кој не штити сите нас. Тој модел мораме да го поддржиме, рече министерот за здравство Венко Филипче на денешниот прес. Апелот следуваше откако деновиве во Битола се појавија негативни реакции околу сместувањето на наши државјани од странство кои се враќаат дома , во карантин во хотел во центарот на Битола. „Сите се прегедани од интернист и епидемиолог, досега нема ниту еден заболен од вирусот. Има неколку четири или пет болни лица, тестирани кои се негативни, заболени од обична настинка и тие во рамките на тој карантин се настрана од сите други лица. Тие наши сограѓани не претставуваат апсолутно никаква опасност нити за непосредната околина нити за градовите каде се сместени зашто тоа се целосно здрави луѓе кои мора да поминат 14 дена во самоизолациоја“, рече Филипче.

Соопштенија

НОВО РЕДУЦИРАЊЕ НА ВОЗНИТЕ РЕДОВИ ВО ОПШТИНСКИОТ ЛИНИСКИ ПРЕВОЗ

НОВО РЕДУЦИРАЊЕ НА ВОЗНИТЕ РЕДОВИ ВО ОПШТИНСКИОТ ЛИНИСКИ ПРЕВОЗ

27 Мар, 2020 Соопштенија

Општина Битола ги известува граѓаните дека поаѓајќи од општествената одговорност и следејќи ги мерките и препораките на Владата на РСМ за спречување на ширењето на корона вирусот, а притоа водејќи сметка и за економските последици за превозниците кои го вршат општинскиот линиски превоз, во наредниот период од 27.03.2020 година, ќе има  дополнително редуцирање на поаѓањата од возните редови на општинските линии и истите ќе сообраќаат како што следува: Линијата 1 во понеделник, среда и петок ќе сообраќа со времињата на поаѓање на Д и А ХЕРА ТРАНС во временскиот период од 06:20 до 10:20 часот и од 14:20 до 17:00 часот; во вторник и четврток ќе сообраќа со времињата на поаѓање на ХЕРА ПРЕВОЗ во временскиот период од 06:00 до 10:00 часот и од 14:00 до 16:40 часот, во спротивната насока; а во сабота ќе сообраќа со времињата на поаѓање на ХЕРА ПРЕВОЗ во временскиот период од 06:00 до 12:00 часот.   Линијата 4 во понеделник, среда и петок ќе сообраќа со времињата...

tehnicko

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани