Webp.net gifmaker

Министерот Филипче на средба со пензионерите

Октомври 14, 2019

Министерот за здравство во Владата на Р.С.Македонија денеска се сретна со битолските пензионери, членови на Здружението на пензионери-Битола. На средбата претседателот на Здружението Томе Димитровски рече дека посетата на  министерот Филипче е работна средба со цел пензионерите да се информираат лично од министерот за укинување на квотите за лекови во аптеките како и за други мерки и политики на Владата во делот на здравството.

Филипче им го објасни на пензионерите новиот начин на функционирање со укинувањето на квотите за лекови на рецепт со што како што кажа се  решава деценискиот проблем со недостиг на лекови и  турканиците кај матичните лекари и во аптеките на почетокот на секој месец. Со оваа мерка, истовремено се зголемува контролата при издавањето на лековите од позитивната листа на Фондот за здравствено осигурување и се елиминира фаворизирање на аптеките и спречување на конкуренција.

Како министерство инвестираме во кадар, вработување на нови лекари и персонал во Битолската болница, само 14 нови лекари во Здравстевиот дом во Битола, рече Филипче, додавајќи дека се распишани и нови специјализации.

Потоа Филипче рече дека  Владата вложува во оригинални инсулини, со сертификат како што е во ЕУ. Зголемен е буџетот и за ретки болести и за други мерки на Владата. 

 

 

72884166 748609995592317 8378386866893750272 n

72235436 785775461857705 3732318544340189184 n

72230483 2434862363448658 3019835134095392768 n

73009623 551583728910142 2310861313426849792 n

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани