Webp.net gifmaker

Националната установа Завод и музеј Битола од утре нема да прима посетители. На својата интерент страница од Установата објавија дека согласно препораките и мерките за заштита и превенција од Ковид-19 вирусот, од утре ќе бидат затворени за посетители. Не е посочено до кога ќе трае забраната, но Музејот е една од најпосетените локации во Битола од страна на туристите, посебно на оние кои доаѓаат од Турција.

Ж.З.

Во музеите ни велат не допирајте, а сега за првпат во нашата земја имаме можност преку допир да ја почувствуваме уметноста, вели Стевче Костадиновски, претседател на Здружението на слепи лица од Битола. Во битолската Магаза, Завод и музеј постави изложба со тактилни слики од 16 дела од македонската современа уметност, со дополнително образложение на Брајово писмо, код и аудио нарација. Координатор на проектот е д-р Ирена Ружин, вработена во битолски Завод и музеј која веќе неколку години се обидува уметноста да им ја доближи на лицата со пречки во развојот.

Со мал грант од Балканска Музејска Мрежа, поставена е подлога преку која Н.У. Завод и музеј Битола, своите музејски поставки ќе ги направи подостапни за сите лица. Преку збогатување на музејската веб страна и имплементација на QR кодови се имплементира нов пристап кој го збогатува доживувањето кај секој посетител.

 

Имено, средствата Балканска Музејска Мрежа се употребени за изработка на 14 аудио снимки со нарација на македонски и англиски јазик и 14 видео снимки со интерпретација на знаковен јазик на текстови за 14 експонати од постојаната музејска поставка. До нив може да се пристапи преку специјани изработени и поставени кодови до самите екпонати, кои може да се скенираат со таблети и паметни телефони. Со нивното поставување, еден дел на предметите на постојаната поставка се веќе достапни и за посетителите со оштетен слух и говор, но и за сите посетители на веб страната.

"Тука почиваат 300 000 евра!" напишал некој на предниот мермерен ѕид на фонтаната кај Завод и музеј Битола, алудирајќи на вредноста на овој проект.

Од 18 до 20 април во Солун се одржа шестата Балканска конференција "Meet, See, Do" на која присуствуваа стотина професионалци од Балканот и пошироко, а девет претставници од Република Македонија. На конференцијата од Завод и музеј Битола настапија д-р Ирена Ружин со "4 D-Граѓански паметни скулптури" како и со работилницата "Анализа за пристапност, алатка за промени " и м-р Јове Парговски со "Тактилна публикација- Мозаик нартекс-Хераклеа Линкестис".

"Meet, See, Do " е годишна конференција на Балканската музејска мрежа, која служи како еден од главните настани за учење, средби и мрежно поврзување на балканските музејски професионалци.

Конференцијата е организирана од Балканската музејска мрежа и Фондацијата културно наследство без граници од Босна и Херцеговина.слика 4

Воведничари на конференцијата беа: Снешка Квеведлиг-Михајловиќ, генерален секретар на Европа Ностра; Драгана Луција Ратковиќ Ајдемир, експерт во областа на толкувањето и основач на компанијата Муза, Толи Мисирлоглу, директор на Македонскиот музеј на современата уметност и Марија Цанцаноглу, директор на Државниот музеј на современа уметност, заедно со 26 олеснувачи и учесниците во панел дискусијата. Сите говорници и учесници го споделија знаењето околу теми за учество на заедниците, ко-создавање, лобирање за културното наследство, управување со музејот и промоција.

"Ние сме среќни што сме во Солун и ги запознавме колегите од Грција. Иако ова е прв пат да организираме состанок ‘Meet, See, Do’ во Грција, нашите односи со грчките музејски професионалци се развија преку нивно членство во Балканската музејска мрежа и други заеднички активности. Конференцијата е финансирана од Фондацијата Ставрос Ниархос, нашиот партнер во градењето посилни музеи отворени за сите ", изјави Аида Вежиќ, генерален секретар на Балканската музејска мрежа.

Во рамките на трите дена од одржувањето на конференцијата, учесниците имаа многу можности да запознаат колеги од различни делови на светот, да видат како пристапуваат и решаваат конкретни теми и да направат некои практични активности во рамките на работилниците.

Страница 1 од 2

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани