2win800x200

Во Горната гимназија одбележан Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Февруари 21, 2024
По повод 21 февруари, меѓународниот ден на мајчиниот јазик, се одржаа работилници под наслов „Јас умеам да мислам на англиски, ама не умеам да чувствувам на англиски јазик“ по цитат од познатиот македонски современ драмски писател Горан Стефановски.
На работилниците, учениците имаа можност да е запознаат со особеностите на македонскиот јазик наспроти останатите јазици. Учениците интерпретираа поезија на македонски јазик и на англиски јазик.
Учениците на кои не им е мајчин јазик македонскиот јазик, споделија реченици на албански, турски, англиски, германски, шпански јазик со цел да се разбере зошто мајчиниот јазик се нарекува мајчин јазик и која е разликата меѓу говорење и зборување.
Работилниците беа под менторство на Даниела Петровска - проф. по македонски јазик, Ирена Димовска - Митровска - проф. по англиски јазик и Биљана Димко - проф. по македонски јазик и библиотекар.
Можеби е шкртaница на нацрт и текст
Можно е да е слика од 7 луѓе, луѓе студираат и маса
 
Можно е да е слика од 11 луѓе и луѓе студираат
Можно е да е слика од 1 лице и текст
Можно е да е слика од 12 луѓе и луѓе студираат
Можно е да е слика од текст
Можно е да е слика од 7 луѓе, луѓе студираат и текст
 
Објавено од А.Б
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани