2win800x200

Сквернавен споменикот на италијанските војници во Градскиот парк во Битола

Ноември 29, 2020

 

Вандали испишале „окупатори“ на споменикот на  загинати италијански војници во Првата светска војна, што е поставен во Градскиот парк во Битола.Со црн спреј  напред и од левата страна споменикот е испишан со зборот “окупатори“, а од другата страна исцртан е рускиот крст.

Овој споменик само оваа година беше 4 пати мета на вандали, неколку пати е исчкртан, искршена беше и спомен плочата, а беше  украдена и фигурата во жолто-златна боја, со што споменикот беше саниран само со мермерни спомен плочи. 

спом 2

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани