2win800x200

ОПШТИНА БИТОЛА ДЕЛ ОД „САЕМОТ НА КАРИЕРА“ НА ФИКТ

Април 11, 2024

Факултетот за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ), втора година по ред го организира „Саемот на кариера“, кој ја претставува и соработката на ФИКТ со приватниот, јавниот и невладиниот сектор составена од специфични активности коишто имаат образовна, практична и развојна димензија и се насочени кон промовирање на одржливо меѓусебно партнерство. ФИКТ е мост во создавањето на врска помеѓу стопанските и нестопанските субјекти, од една страна, и студентите, идните инженери од компјутерски науки и комуникациско инженерство, од друга страна. Токму ова е основната причина што ФИКТ по втор пат го организира овој Саем со надеж и верба под ист покрив истовремено да ги спои знаењето, искуството, младоста и желбата за напредок.
Дел од Саемот е и хакатонот насловен „Хакатон за паметна околина и паметни алатки“, каде годинава учествуваат и средношколци, како и панел дискусија на која се разгледуваат можностите за подобрување на инфраструктурата на ФИКТ.

„Интересот на компаниите преку свои штандови да бидат присутни на Факултетот за информатички и комуникациски технологии на „Саемот на кариера“(CAREER EXPO 2024) е поголем. Имаме повеќе компании, споредено со минатaта година, а исто така интересот на студентите и на матурантите како посетители на саемот е во поголем број, од причина што саемот претставува мост кој што ги вклучува трите клучни столба и за академијата, ние како факултет, како универзитет, бизнис секторот, ИТ и другите компании, во кои не може да се замисли да нема ИТ специјалисти и студенти кои што се во центарот на вниманието, на нашиот факултет и на нашиот Универзитет. Преку овој саем, студентите и компаниите стапуваат во разговори, вршат тестирање, интервјуирање и според ланското искуство, многу лесно студентите наоѓаат работа или практикантство во некоја од ИТ или другите компании“, изјави Проф. Д-р Благој Ристевски, Декан на ФИКТ.На „Саемот на кариера“, со свој штанд учествуваше и општина Битола, на кој беа претставени дел од активностите кои ги работи општината за поддршка и поттик на младите за активно учество во заедницата. Градоначалникот Коњановски, нагласи дека на овој начин се поттикнува и зајакнува соработката на општината и универзитетот, во интерес на средношколците и студентите.

„Втора година по ред, радува фактот што има се повеќе учесници на овој саем и голем интерес за информатичката технологија. Како локална самоуправа, продолжуваме да ја негуваме добрата соработка со Универзитетот „Свети Климент Охридски“, а универзитетската летна пракса е еден од проектите кој заедно со ректорот го започнавме минатата година, а го реализираме во текот на летните месеци, кога и нас, на локалната самоуправа ни се најпотребни, но и тие да се уверат во она што го работи локалната самоуправа и јавните претпријатија. И оваа година, преку Програмата за млади и спорт имаме планирано 500.000 денари, а јавниот повик, ќе биде објавен веднаш по изборниот период и ако минатата година бројот на студенти кои ја завршија летната пракса беше 30, оваа година очекувам тој број да биде многу поголем“, изјави градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани