2win800x200

Се менуваат 38 излози на 16 дуќани во Старата битолска чаршија

Април 15, 2021

Старите дотраени излози на 16 дуќани во Старата битолска чаршија ќе бидат заменети со нови, но, автентични на амбиентот, изработени од масивно дабово дрво. ќњ б идат променти вкупно 38 излози, кои целосно ќе се вклопат во архитектруата на чаршијата. Проектот  за конзервација и реставрација на излози во Стара Битолска чаршија. е во вредност од 3.800.000 денари, субвенциониран од Министерството за економија, согласно програмата за туризам за 2018 година.

DSC 0082

 

„38 излози на објекти од големо културно историско значење во Старата битолска чаршија, конечно го добиваат изгледот кој го заслужува нивната историска вредност, во функција на создавање услови и нови можности за понатамошен развој и напредок од културен, туристички и економски аспект.  Општина Битола во изминатиот период ги заврши сите потребни процедури за успешна реализација на проектот и промена на излозите на 16 значајни објекти кои се во сопственост на АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор“, информираат од Општина Битола

DSC 0095

Градоначалничката на Општина Битола Наташа Петровска ги посети објектите во кои што веќе е завршена замената на дограмата, како и објектите каде што се во тек изведбените активности.

„Битолската чаршија е прекрасна, но навистина имавме мака со дограмата, дуваше од сите страни, особено во зима, кога во Битола темепратурите се многу ниски и со ништо не можевме да го затоплиме дуќанот. Сега, со новата дограма, разликата е веќе видлива и ја чувствуваме промената“, велат сопствениците на објектите сместени покрај реката Драгор во Старата битолска чаршија, на средбата со градоначалничката Наташа Петровска.

Во моментов се работи на промена на излозите на објектот Стара аптека. Досега се поставени 15 нови излози од предвидените 38, а активностите продолжуваат следните денови до комплетна реализација на проектот.

DSC 0111

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани