2win800x200

Отров за кучиња, кој е фатален и за луѓето, некој фрла низ кампот во Асамати во Преспа

Јули 25, 2023

Отров расфрлан во дворот и терасата на еден од сопствениците на бунгалови во викенд населбата Асамати на брегот од Преспанското Езеро, рано утрово ги вознемири камперите. Настанот е пријавен во полиција, која изврши увид, затоа што ова се повторува и никој не може да му застане на патот на трујачот, чија цел се бездомните кучиња во кампот, но истовремено во опасност ги доведува луѓето, децата и домашните миленици.

viber image 2023 07 25 17 45 02 479

 

Веќе подолг период често се случува кучињата кои се припитомени од камперите да умираат отруени низ кампот пред очите на камерите, а од мршите со денови да се шири неподнослива миризба. Но камперите велат дека не само што е непријатно чувството да престојуваш на исто место со пцовисани кучиња, туку отровот расфрлен низ тревата е опасен и за луѓето.

Отровот беше расфрлен и во некоку наврати во изминатиот месец. Привремените жители во кампот, сопственици на викендици и бунгалови се сомневаат дека трујачот е нивни сосед кој го расфрла ланате, еден од најјаките и најопасни отрови, кој е забранет за продажба.

viber image 2023 07 25 17 45 02 397

Ланате или метамил е отровот кој најчесто се подметнува кога гледаме слики на масовно труење на кучиња низ дравата. Тоа е инсектицид со широк спектар на дејство од групата карбамати. Исклучително е токсичен за животните и за луѓето, од неколку милигарми до грам може да се усмрти животно и човек, а престапниците најчесто го ставаат во мамки (салами, виршли, паштети)

viber image 2023 07 25 17 41 13 346

Расфрлањето отров е кривично дело за кое сторителот може да одговора и со затворска казна

Членот 232 од македонскиот Кривичен законик предвидува дека „тој што спротивно на прописите произведува, преработува, ракува, користи, одржува, чува, пакува, препакува, употребува, превезува , увезува, извезува или отстранува отровни или други опасни материи или нивни отпадоци, или генетски модифицирани или штетни организми опасни за животот или здравјето на луѓето, или за животинскиот или растителниот свет, ќе се казни со затвор од една до пет години“, а службено лице или одговорно лице во правно лице што ќе го овозможи извршувањето на делото се казнува со затвор од една до десет години. 

Членот 233, пак, предвидува дека тој што грубо злоупотребува животно или го изложува на непотребни маки или му нанесува непотребни болки или заради изживување го изложува на страдање, ќе се казни со парична казна или со затвор до шест месеци.

 

 

 

 

кривичен зконик

 

Емилија Мисирлиевски

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани