2win800x200

Битола ја почувствува божиќната магија во духот на германската култура преку германскиот божиќен панаѓур

Декември 24, 2023

Вчера, Старата битолска чаршија можеше да ја почувствува божиќната и новогодишната магија во духот на германската култура, јазик и традиција, како дел од „Зимската приказна“ на нашиот град.

413318474 773429594824410 2747266260869123243 n

Германскиот божиќен панаѓур, во организација на наставничките Елена Петков и Марина Атанасовска од ООУ „Коле Канински“ - Битола заедно со останатите наставници по германски јазик од основните и средните училишта од Битола, беше поддржан и од Здружението на наставници по германски јазик и книжевност на Македонија, како и Гете-Институтот од Скопје.

407070007 2059137151114369 1618429366787902846 n

 

413130412 7677032985644940 5024911033729278765 n

407043946 328944163348828 8709044497443305671 n

- Да се зборува странски јазик е богатство, но да се зборува германски јазик во денешно време, во оваа дигитална ера, е придобивка која му овозможува на секого да цели кон повисоки остварувања на секое поле - рече Габриела Темелкоска, претседателка на Здружението на наставници по германски јазик и книжевност на нашата земја.

385547831 1085840322844826 7868927033385782398 n

Таа додаде дека наставата по германски јазик е многу повеќе од обично споделување на граматички правила и учење на фактографски податоци, затоа што германистите нудат енергија и разновидни активности, кои будат љубопитност и интерес за изучување на јазикот уште од најрана возраст.

385540729 865203458418407 4877138005955042842 n

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани