ОВОШТАРИТЕ СО ПРАЗНИ ГАЈБИ И ЏЕБОВИ

Септември 27, 2017

За овој јаболкобер останаа празни и гајбите и џебовите на овоштарите од Преспа.

Уште не им е исплатена отштетата за невремето од ланската година зашто претходната власт по пријавите постапувала според Законот за заштита и спасување, наместо по оној за земјоделство и рурален развој, па барањата заглавиле во административни лавиринти. Парите за лани не стигнале, а овоштарите и годинава поради лошо време останаа само со десет проценти од планираниот род. Наместо 100 000 тони, јаболкниците родија помалку од 10 000 тони. Загубите се големи и на овоштарите им престојат тешки денови. Но, и на купувачите зашто домашни јаболка на пазарите ќе нема ни за лек, а увезените ќе се продаваат двојно поскапо. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани