Отчет на Коњановски за една година раководење со Општина Битола

Ноември 01, 2022

Како локална самоуправа која за 10 тина дена, ќе одбележи една година од раководењето со општина Битола, во изминатиот период, значително се ангажиравме да реализираме колку што е можно повеќе проекти, да ги завршиме започнатите, но и да подготвиме нови, кои ќе се реализираат во периодот пред нас, рече градоначалникот Тони Коњановски на прес конференцијата со медиумите.

„Во делот на инфраструктурата, нашиот голем проект за реконструкција на 23 улици во оваа календарска година, веќе е во завршна фаза, а доколку временските услови тоа го дозволат, деновиве планираме асфалтирање на уште 3 улици. 16 улици се комплетно завршени, со што подобрена е патната инфраструктура во должина од околу 10 километри“, рече првиот човек на Општина Битола.

Тој поанатаму наведе дека веќе работат на новиот Генерален урбанистички план, на проектната документација за противпожарната зграда, а во фаза на избор е идејното решение за новиот модерен спортски центар.

„Битола, ќе добие и велосипедски патеки, а заедно со нашите соработници и донатори, уредивме 5 детски паркови и игралишта, додека активно работиме на изградбата на новиот парк во Нова Битола. Истовремено, овозможивме поддршка за Националниот парк Пелистер за дополнителни содржини на проектот кој го реализираат – Авантуристички парк на Пелистер, а во делот на заштитата на животната средина во завршна фаза е изготвувањето на локалниот еколошки акционен план, како и зелениот катастар кој наскоро и јавно ќе биде презентиран. Работиме на проекти за зголемување на енергетската ефикасност на јавните објекти, а паралелно подржуваме и инвестиции во енергетска ефикасност на станбените заедници за колективно домување“, реќе Коњановски.

За првпат општината овозможи поддршка за талентираните и надарени ученици, како и поддршка за првооделенците, а рече дека рабоптат и на надминување на проблемите кои се појавија за конечно и Битола да добие повеќе објекти, за згрижување на најмладите.

Коњановски посочи дека во индустриската зона Жабени веќе имаат продадени вкупно 12 парцели на нови инвеститори од Турција и Германија.

Отчетот е на неколку дена пред одбележувањето ан 4 Ноември, Денот на одлободувањето на Битола. Градоначалникот најави дека за првпат Програмата по повод 4 Ноември, има нов концепт со кој истовремено се овозможува поддршка за уметничките вредности и спортските активности, стимулација на најмладите да се интересираат за историјата на Битола и можностите кои денес ги имаат во својот град, вреднување на делата на познатите битолчани, но истовремено и соработка со универзитетски професори, експерти, невладин и бизнис сектор, за подобро совладување на предизвиците во спроведувањето на новите проекти и одржливи решенија во урбанистичкото планирање на градот.

Започнавме со приказната за „Браќата Манаки“, првите сниматели на Балканот и отворањето на 30 издание на интернационалниот фестивал на аматерски документарен филм „Камера 300“, првпат годинава воведовме програма за најмладите со двете детски театарски претстави на Бабец театар и Театар за деца и младинци, продолжуваме со кореографијата „Котел“ на Рисима Рисимкин и изложбата „Опера, драма, балет“ на Благој Мицевски, а во спортскиот дел вклучуваме: градско кугларско првенство, велосипедска трка, традиционалната ноќна атлетска трка, летечки активности со параглајдери, шаховски турнир и ревијален фудбалски натпревар.

Низ јавни дискусии, ќе се разговара за важни теми поврзани со урбанистичкото планирање на градот, урбаната мобилност и можностите за поттикнување на претприемништвото.

Традиционално и заслужено и ликовната уметност заедно со Друштвото на ликовни уметници од Битола, има свој простор во програмските содржини, а Битолскиот симфониски оркестар, после повеќе од две децении во ваков состав, ќе ни приреди музичка вечер за паметење во Народниот театар на 10 ноември. Ова ќе биде еден од најдобрите музички настани во Битола оваа година, на кој покрај изведувачи од Битола, учество ќе земат и музичари од Србија, а како солист на виолончело ќе настапи Милтијадис Касарас од Грција. На програмата ќе се изведат дела од Бетовен, Шуберт, Хајдн и Елгар.

Дел од програмата по повод одбележувањето на Денот на ослободувањето на Битола, е и одблежувањето на 75 годишнината од основањето на музичкото училиште во Битола, што ќе биде проследено со музички маратон и промоција на книгата „Музика“, на професорот Александар Стерјовски.

Битола, ќе ја посетат гости од повеќе збратимени градови, а вечерната свеченост на доделувањето на наградите, ќе биде посебна манифестација на која ќе прозвучи најдоброто од Битола, кое истовремено ќе ја отслика културата и традицијата на нашиот град, низ „Битола Бабам Битола“ што претставува една музичко сценска и актерска игра, која за првпат ќе биде претставена пред публиката. Режијата е на Дејан Пројковски, сценографија на Валентин Светозарев, музиката е на Оливер Јосифовски и Љубојна, а останатите актери нека останат изненадување што ќе биде дополнителен мотив да го посетите настанот.

 
 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани