Webp.net gifmaker

Универзитетскиот професор Дејан Трајковски од Битола, повторноно низ математичко статистичка анализа на базичниот репродукционен број Р0 предвидува неколку можни сценарија на состојбата со КОВИД-19.

Колку и да изгледаат на прв поглед разочарувачки денешниве 132 нови случаи, сепак веќе ги забележуваме првите знаци на исцрпеност на трендот, пишува во своите математичко-статистички  анализи редовниот професор на Техничкиот факултет во Битола, д-р Дејан Трајковски, без да навлегува во медицинските аспекти.

Со болеста КОВИД-19 сме во пат позиција, тоа го покажува репродукциониот број R0 кој е еднаков на еден што значи дека бројот на новозаразени е во просек еднаков на збирот на оздравени и починати, покажуваат математичко- статистичките анализи на редовниот професор од Техничкиот факултет во Битола, д-р Дејан Трајковски.

Од фаза на забавување, заразата влегува во фаза на забрзување. За 7 до 10 дена ќе се знае дали ќе има промени на долгорочниот надолен тренд на КОВИД-19, вели во математичко статистичките анализи, редовниот професор од Техничкиот факултет во Битола, д-р Дејан Трајковски. Според него, ова е резултат на несоодветното оденсување на дел од граѓанте за време на Првомајските празници.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани