2win800x200

Младите на дело против гласините дека само пијат кафе на Широк Сокак

Октомври 19, 2020

ФОРУМ 16 16 до 18 октомви, по трет пат, ја организираШЕ волонтерската активност во заедницата, а како една од активнстите во рамки на Кампањата против гласини „Гласно сокаче - Будно чимаче“.

Оваа волонтерска активност има за цел да ги промени гласините дека „младите во Битола само пијат кафе на Широк Сокак и ништо не работат“, па според тоа често се окарактеризирани како „мрзливи“ и „незаинтересирани за заедницата“. Ова се постигнува:

- низ заедничка работна акција на младите и постарите луѓе за подобруваање на запоставени или игнорирани локации во заедницата;

- низ промоција на атмосфера на вклучување, толеранција и разбирање.

Годинава, локацијата на која се спроведе волонтерската активост, беше аголот на улиците „Охридска“ и „Др. Трифун Пановски“. На локацијата се црташе мурал, се испишуваа позитивни пораки, а во соработка со ЈП Комуналец се постави клупа и се засадија два садника. Свој придонес дадоа и соседите со тоа што засадија уште еден садник, а помагаа и со совети и разговор за важноста на локацијата за соседството низ минатото.мало

Пред оваа волонтерска активност, ФОРУМ 16 организира обука за активисти против гласини, чија улога е да ги разнишаат гласините за младите, а кои водат кон креирање на длабоко вкоренети стереотипи во општеството, како и дискриминација. На обуката се обработуваа теми за човекови права, медиумска писменост, стереотипи и предрасуди во медиумите, креирање на позитивни алтернативни наративи и слично.

Кампањата против гласини „Гласно сокаче - Будно чимаче“ во 2020 година е поддржана од страна на Совет на Европа преку Европската младинска фондација. Истата е дел од (СТ)АРТ програмата на ФОРУМ 16 која предвидува активности за промоција на човековите права на креативен начин.14

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани