Од бирократија „изгоре“ обуката на пожарникарите

Јуни 27, 2022

Обуката на професионалните пожарникари, во услови кога во државата кадарот е дефицитарен, заглави во административните лавиринти и контрадикторноста во законите. Година и пол Центарот за обука на пожарникари „Пегаз-ЕДУ“ од Битола не може да врши обуки за професионални пожарникари зашто не му ја верификуваат програмата. Центарот за образование на возрасни прво делумно ја прифати и врати на дополнување, потоа ја одби, а откако Државната комисија за одлучување во управна постапка ја прифати жалбата на „Пегаз –ЕДУ“ и постапката ја врати на повторно разгледување, Центарот се прогласи за ненадлежен.

 

„Програмата која треба да ја верификува Центарот за образование на возрасни, од само ним познати причини не сака да ја верифицира. Иако се запазени сите рокови и услови од Законот, едноставно се изјаснуваат дека се ненаделжни. За ова време трпиме загуба зашто се вложени огромни средства, лични, без државата да вложи, а најмногу трпат самите граѓани зашто дефинитивно во државата не постои Центар за обука на професионални пожарникари, а секое лето имаме пожари со големи последици“, вели Костадин Поповски од „Пегаз-ЕДУ“, магистер по заштита на пожари кој 40 години работи во полето на заштитата на населението.

 

Тие бараат да им се дозволи програмата за обука на професионални пожарникари според член 11 (14) од Законот за пожарникарство, кој предвидува вработениот пожарникар во рок од една година да добие сертификат за стекната квалификација пожарникар, издаден од институција овластена од Министерството за образование, во спротивно му престанува вработувањето.

 

Од Центарот за образование на возрасни, на нешто прашање зошто не ја верификуваат програмата, се повикаа на членовите 7 и 12 од истиот закон. Велат „таму е наведено дека програмата ја донесува директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, a обуките се спроведуваат во Центарот за обука на Дирекцијата“.

Членот седум се однесува на сезонски пожарникари кои во услови на опасност од пожар ги ангажираат Општините, а не на професионални.

Од Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) одговараат дека не вршат обуки за професионални пожарникари, не се овластени за тоа.

„Дирекцијата за заштита и спасување не е овластена од Министерство за образование и не организира редовни обуки за професионални пожарникари вработени во ТППЕ. Дирекцијата за заштита и спасување во Центарот за обуки на ДЗС организира обуки на сопствените сили и на сите инстутуции кои имаат формирани сили за заштита и спасување. Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување организира обуки и на сезонски пожарникари по барање на Општините“, ни одговори раководителот на Одделението за обуки при ДЗС, Рамадан Асани.

Контрадикторноста во законот е во тоа што член 12 дозволува стручно оспособување да враши Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спаусвање, а членот 11 (14) за професионални пожарникари тоа да биде овластена институција од МОН.

Центарот за обука на пожарникари „Пегаз-ЕДУ“ постои десет години и досега има спроведено два образовни циклуси по програма верификувана во Бирото за образование на возрасни лица и со акредитација од Министерството за образование и наука. Имаат обучено 140 професионални пожарникари од цела држава. Центарот е опремен по европски стандарди, а обучувачи се доктори и магистри на науки за заштита од пожари и меѓународни инструктор

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани