2win800x200

Техничкото училиште влезе во втората фаза од Регионалниот фонд на предизвици за Западен Балкан

Јули 01, 2022

Во изминатите пет години во Техничкото училиште во Битола се извршени капитални инфраструктурни зафати, први во толкав обем во последните 36 години од кога постои училиштето со кои во огромна мера се подобрени условите за учење и работа во училиштето од кои бенефит гледаат и учениците и вработените.

Заедно со проектот за нова енергетски ефикасна фасада кој го финансира МОН и е во фаза на очекување на започнување на градежните работи, во училиштето се вложени близу 600.000 евра. Променет е стариот азбестен покрив, заменета е старата дрвена дограма со нова ПВЦ, комплетно е заменето осветлувањето со економични ЛЕД панели, направени се најдобрите спортски терени во градот кои се единствени со мека тартан подлога, заменети се подови во училниците, поставено ново заштитно громобранско заземјување, бојадисани се училниците, комплетно е реновирана спортската сала, вложено е во модернизација на нагледните средства и многу други активности.

Уште едно ново големо достигнување на раководниот тим на училиштето е аплицирањето на Регионален фонд за предизвици за Западен Балкан (RCF) каде успешно го помина филтерот на првата фаза во која аплицираа 123 апликанти од Албанија, Косово, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Македонија. Апликацијата на техничкото училиште успешно ја помина првата фаза и влезе во фаза помеѓу 47 успешни апликации од кои само 9 од Македонија.

290644945 699083674511632 5999663258234206968 n

„Со овој успех сме на чекор до добивање на грант во износ од 584.000 евра средства наменети за техничка поддршка и опремување на училиштето со што со сигурност ќе бидиме едно од најдобро опремите училишта во југозападниот дел на државата. Во периодот што следи не чека напорна работа во следните фази, но се надевам дека ќе влезиме во финалниот избор. Напорно работевме да го постигниме овој успех. Искрана благодарност до ФОД и Кромберг и Шуберт со кои аплициравме како конзорциум. Вработените на овие фирми уште еднаш покажаа и докажаа дека се општествено одговорни правни субјекти кои несебично вложуваат во подобрување на условите за работа во училиштето и со тоа го помагаат развојот на образованието во градот. И со двете фирми имаме одлична соработка и примена на дуалното образование, а учениците имаат можност практичната настава да ја изведуваат во реални компании по највисоки стандарди под водство на сертифицирани ментори“, изјави за Апла.мк директорот на техничкото училиште, Владимир Роме.

- Соработката со Делегацијата на германското стопанство е на највисоко ниво, а во следната учебна 2022/23 година ќе ја имаме првата генерација матуранти од профилот техничар за индустриска мехатроника кој се изучува по гермаски систем на дуално образование во соработка со Кромберг и Шуберт. Сега гледам дека донесов вистинска одлука кога во 2019 год. го прифатив предлогот на Делегацијата на германското стопанство во нашето училиште да се воведи дуално образование по германски стандарди. Како некогашен ученик во ова училиште гледав напред и сакам ова училиште да биди најдобро стручно училиште во државата и се` што правев и правам во последните близу пет години е во таа насока. Условите во кои учат овие ученици во Кромберг и Шуберт се просто кажано европски и само со такви услови на работа ќе можиме да продуцираме уште поквалитетни кадри.

Упатувам искрена благодарност и до градоначалникот на општина Битола, г-динот Тони Коњановски кој без двоумење го потпиша Писмото за поддршка со кое застана зад нас при поднесувањето на апликацијата до РЦФ фондот. Во изминатиот период имавме одлична соработка со општината и беа издвоени големи средства за подобрување на условите за работа во училиштето и искрено се надевам дека тој тренд и соработка ќе продолжат и во иднина“, рече Роме.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани