2win800x200

ДИЗАЈН НИЗ ДЕЦЕНИИ: ИЗЛОЖБА НА ГРАФИЧКИ СИМБОЛИ НА YUGO.LOGO ВО EUROPE HOUSE БИТОЛА

Септември 02, 2023Europe House Битола ќе го започне месец септември со автентична изложба на графички симболи. Во рамките на оваа изложба во просторот на Офицерски дом ќе бидат прикажани 460 дела во мал формат.   

 

Станува збор за проектот yugo.logo на младиот белградски графички дизајнер Огнен Ранковиќ,  кој вели дека симболите кои ќе ги видиме се создадени пред повеќе од половина век, но стандардите по кои се креирани, концептот и естетиката ги прават безвременски.

 

Изложбата ќе биде отворена во понеделник 04.09.2023 со почеток од 19:30 часот во просториите на Europe House Битола (Офицерски Дом), а ќе ја отвори професор Костадин Танчев – Динка, кој во својот богат и разновиден творечки опус создава и многу графички симболи кои и ден денес се препознатливи и функционираат во нашата земја. Грбот на Битола е еден од нив, најавуваат од Europe House Битола.

 

Проектот yugo.logo има за цел да ги истражи, дигитализира и архивира овие знаци со цел да му послужат како инспирација на новите генерации, истовремено и да им се даде почит на пионерите на дизајнот на овие простори.

 

Приказна за знакот:

„Графичкиот знак нема оригинал, материјал и големина. Секој еден е оригинал и се изработуваат од секакви материјали и во секакви големини. Знакот е потпис, па затоа авторот не го потпишува. Конструкцијата на знакот е негова графичност со која се овозможува тираж (умножување, зголемување, смалување). Знакот е збиена приказна, понекогаш и неколку различни приказни, кои се сведуваат на еден краток збор. Зборот се претвора во слика која ја читаме со еден поглед: побрзо ја гледаме и запомнуваме отколку што ја разбираме. Знакот е поубавиот дел од приказната. Секој знак е една нова љубов, а за љубовта се сонува и се размислува на јаве, сè се меша и затоа не се знае како настанува знакот. Знакот е лесна мака.”

 

Милош Ќириќ – извадок од книгата „Графичка идентификација“, Белград, 1981 година.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани