ОПШТИНА БИТОЛА СО НАЈВИСОК ИНДЕКС НА ОТВОРЕНОСТ НА ОПШТИНСКИОТ БУЏЕТ

Ноември 09, 2023
Највисока вредност на ИОО за 2022 година има Битола 77.8, според анализите на Здружението за истражување и анализи „ЗМАИ“, кое трета година по ред го прикажува Индексот на отворени општини во Република Македонија.
Индексот претставува сеопфатен индикатор кој го следи и оценува процесот на буџетирање на една општина за една фискална година во скала од 0 до 100.
За подетално да се разграничат општините, тие се класифицирани во 5 категории: општини со сеопфатна отвореност на буџетскиот процес (ИОО меѓу 81 и 100), задоволителна отвореност на буџетскиот процес (ИОО меѓу 61 и 80), доволна отвореност на буџетскиот процес (ИОО меѓу 41 и 60), минимална отвореност на буџетскиот процес ((ИОО меѓу 21 и 40) и недоволна отвореност на буџетскиот процес (ИОО меѓу 0 и 20).
May be an image of text that says 'змаи отворени општини извештај за отвореноста на општинските буцетски процеси за 2022 година BO република северна македонила резиме OBOj извешта покажува состобата отвореноста општинските буцетски процеси република северна македонија мерени преку индексот отворени општини (иоо) 2022 година. иоое сеопфатен индикатор за оценуване општинскиот буцетски процес една фискална година три транспарентност,2 вклученост праведност отчетност. покажуваат наголемиот бројна општини имаат минимална минималната отвореност општина. разгледуване заклучок наголем слабата отвореност општините вклученост праведност KOH граганитево разлики нивоата отвореност кога поделат според населеното место рурални, според локација димензиата разгледува отвореноста. сето посочува дека потребно напредуване отвореноста на буцетските процеси сите аспекти. доага урбани'
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани