2win800x200

Стартува фестивалот „Илинденски денови“-Широк Сокак ги пречека игроорците од сите страни на светот

Јули 27, 2019

Со Комитското на Широк Сокак вечерва се отвори фестивалот Илинденски денови. Со дефиле на фолклорни групи и друштва од државата и светот кое ќе се одржи на Широк Сокак  вечерва  во Битола стартува 49. издание на Републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“.

Иргоорците со апаузи беа пречекани од многубројната публика која ги следеше вдож Широк Сокак се до  отворената  сцена во поранешното ракометно игралиште во Битола.

На петте фестивалски вечери, стандардизирани според Светската асоцијација на фолклорни фестивали-ЦИОФФ, во Битола ќе настапат играорци од три континенти кои ќе ги презентираат националната традиција, фолклорни богатства и култури.

iiii

iii

i

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани