(Фото и Видео) Четворица битолчани го освоија Вихрен на Пирин, донесоа исклучителни фотографии

Октомври 13, 2022

Четиричлена експедиција планинари од Битола, Иванчо Тошевски, Димитар Тошевски, Влатко Крбалески, Аднан Одјоски го освоија највисокиот врв на Пирин, Вихрен (2914мнв) кој е е втор по висина во Бугарија, после врвот Мусала (2925мнв) на Рила и трет по висина на Балканскиот Полуостров после врвот Митикас (2918мнв) на Олимп.

-Искачувањето го започнавме во раните утрински часови затоа што имавме полна месечина таа вечер, и со цел изгрејсонцето да го чекаме на самиот врв. Постојат повеќе опции за искачување на Вихрен, но најбрзата рута започнува од Планинарскиот дом Вихрен(1980мнв) и стрмната патека води до седлото под самиот врв на околу 2550мнв. Оттука започнува финалното искачување на врвот Вихрен каде оваа патека е и најстрмна. Севкупно патеката воопшто не е за потценување затоа што во должина од 3km се совладува висина од 1030 мнв., вели Иванчо Тошевски

Вихрен личи на пресечена пирамида, а од југ потсетува на на четиристрана пирамида. Карактеристично за врвот е тоа што изгледа многу поразлично, зависно од која страна се гледа

-Вистинска атракција на Пирин е искачувањето на Кутело1(1908мнв) и патеката која оттаму продолжува по самата ивица на седлата помеѓу Кутело2 и Бански суходол, патека популарно наречена Кончето поради челичната сајла која е поставена како дополнително обезбедување за планинарите кои се одлучиле да ги освојат овие врвови. Атрактивноста на патеката ја зголемува фактот што на поголемиот дел од двете страни се гледа само стрмна карпеста провалија од околу 700 метри, раскажува Тошевски за овој подвиг

 

 

 

viber image 2022 10 11 19 15 52 553

viber image 2022 10 11 19 15 52 489

viber image 2022 10 11 19 15 52 386

viber image 2022 10 11 19 15 52 270

viber image 2022 10 11 19 15 51 978

viber image 2022 10 11 19 15 52 037

viber image 2022 10 11 19 15 51 929

viber image 2022 10 11 19 15 51 872

viber image 2022 10 11 19 15 51 872

viber image 2022 10 11 19 15 51 774

viber image 2022 10 11 19 15 51 723

viber image 2022 10 11 19 15 51 666

viber image 2022 10 11 19 15 51 502

viber image 2022 10 11 19 15 51 427

viber image 2022 10 11 19 15 51 287

viber image 2022 10 11 19 15 50 952

viber image 2022 10 11 19 15 51 138

viber image 2022 10 11 19 15 51 234

viber image 2022 10 11 19 15 51 026

viber image 2022 10 11 19 15 50 867

viber image 2022 10 11 19 15 50 759

viber image 2022 10 11 19 15 50 288

viber image 2022 10 11 19 15 50 190

viber image 2022 10 11 19 15 50 042

viber image 2022 10 11 19 15 49 993

viber image 2022 10 11 19 15 49 832

viber image 2022 10 11 19 15 49 690

viber image 2022 10 11 19 15 49 522

viber image 2022 10 11 19 15 49 447

viber image 2022 10 11 19 15 49 378

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани