2win800x200

Нема застој во тестирањето за КОВИД-19 во Битола велат од Центарот за јавно здравје

Декември 10, 2020

Тестирањето за КOВИД-19 во Центарот за јавно здравје се одвива без никаков застој. Во зависност од потребите, дневно се прават од 50 до 70 ПСР тестови и 20 брзи тестирања, вели за апал.мк директорката на Центарот за јавно здравје Елизабета Крстевска.

По реакциите на некои граѓани дека во дневните статистики на Министерството за здравство е наведено дека во ЦЈЗ-Битола има 0 тестирања, Крстевска вели дека немаше тестирање во неделата и вторниокот на 8 Декември кога беше празничен ден. Во понеделникот, во ЦЈЗ-Битола, биле направени 70 ПЦР тестови. Но, Центарот за јавно здравје дневно прави и  по  20 брзи тестови, додека Здравствениот дом по 30 брзи тестирања, кои исто така влегуваат во официјалната статистика на Министерството за здравство.

Досега во Центарот за јавно здрваје, кој освен Битола ги опфаќа Ресен, Демир Хисра, Кичево вкупно се направени 9505 тестирања од кои 2735 се позитивни.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани