Webp.net gifmaker

Епидемиологот д-р Тони Коњановски од Центарот за јавно здравје во Битола, на својот ФБ профил објави информативен статус за последиците и ефектите од нападот на коронавирусот, кој ви го пренесуваме интегрално

Последиците и ефектите од Нападот на вирусот најчесто ќе се почувствуваат помеѓу петиот и четиринаестиот ден од периодот на инкубацијата. Се започнува некарактеристично како настинка, прелада или грипозна состојба вообичаена за многу вирусни заболувања во овој период од годината.

-фебрилност (зголемена телесна температура и треска), еден од првите и најчести симптоми со варијации од субфебрилност (нешто над 37С) до високи температури над 38,5С


-замор, малаксалост, главоболка и болка во мускулите се неспецифични знаци карактеристични и кај многу други инфективни заболувања.

Со оглед на тоа дека плуќата т.е дишните органи се цел на нападот и инавазијата на вирусот, следат,


-Јака болка во грлото


-кашлица, начесто сува, надразителна која покасно предизвикува и болка при кашлањето.


-кај половина од пациентите се појавува и диспнеа (недостаток, глад за воздух), а
околу 60% од пациентите имале и лимфопенија (ниска концентрација на лимфоцити).


-хемоптиза (искашлување на крв) и дијареа можат но не мора да се појават.

-Кај 80% од заболените, болеста поминува со лесна клиничка слика: температура, кашлица, без бронхопневмонија или со лесно воспаление на плуќата, со комплетно опоравување на заболениот.


-Кај 14% од пациентите болеста се манифестирала со тешка масивна пневмонија, диспнеа, болки во градите и промени во снимките на градниот кош.


-Кај 6% од заболените, Како последица на инфекцијата може да се појават и компликации какошто се акутен респираторен дистрес синдром (анг. acute respiratory distress syndrome, ARDS), RNAaemia (слично на viraemia – позитивен PCR наод во плазма), акутен инфаркт, како и секундарни инфекции, што многу често доведува до летален исход, 
напиша д-р Тони Коњановски, од Центарот за јавно здравје во Битола 

 

Полицајка  од Полициска станица Битола, вчера попладне била физчки и вераблно нападната од млада девојка откако и побарала документи за идентификација, информираат од СВР Битола.

Четириесет и седум годишниот О.М. жител на село Долно Агларци, битолско, вчера на улицата „Иван Милутиновиќ“ во Битола, се обидел да го потпали ѓубрето во еден од контејнерите, фрлајќи запалена хартија во него.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани