Мурал со стих од песната "Таму ле мајко близу Битола" и ликот на партизанката Елпида Караманди ќе го краси училиштето што го носи нејзиното име

Септември 30, 2023

„Таму ле, мајко, близу Битола“ е народна песна напишана од Ајри Демировски, во која се опева смртта на народната хероина Елпида Караманди.

 
Токму тие зборови покрај ликот на храбрата Елпида Караманди  како мурал ќе го красат истоименото основно училиште во Битола.
 
Нејзината храброст и желба за слобода, учеството во НОБ како смела девојка беа доволен мотив за уметничките Ленче К.Јагоридовска и Дијана Колонџоска од Битола.
 
Овај мурал е дел од проект на Министерството за култура, и како сите останати ќе претставува естетски брош и траен уметнички белег, објави министрката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска.
 
FB IMG 1696109415351
 
FB IMG 1696109418233
 
FB IMG 1696109423752
 
FB IMG 1696109428209
 
FB IMG 1696109432848
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани