2win800x200

Никола Калајџиски, сценарист и режисер за првата државна продуцентска куќа во земјава „Вардар филм“ која веќе не постои

Октомври 01, 2017

-70 години да градите куќа во која е собрана целата интелектуална културолошка елита на Македонија, да го дигенте реномето до ѕвезди, и со право, да го имате Милчо Манчевски, Киро Ценевски, Столе Попов со врвни награди.

Подготвувајќи ги филмот изгледав едно 30 до 40 филмови и гледам дека тоа е една извонредно моќна материја како да е работена вчера. И наспроти тоа, гледате преку ноќ таа куќа што сте ја граделе во еден миг исчезнува и ја нема. Се прашувате зошто ја нема?  Тоа ме натера да упатам порака малку соцреалистички, како онаа комунистичката „Пролетери од целиот свет обединете се“. Мојата порака беше филмаџии од Македонија обединете се, ѝ требаме на македонската култура.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани