2win800x200

Женската обредна поворка „Водичарки“ од селото Беранци прогласена за културно наследство од особено значење

Јули 24, 2019

Женска обредна поворка „Водичарки“ од селото Беранци прогласена  е за културно наследство од особено значење, подкатегорија големо значење, објави Владата на Р.С.Македонија во Службен весник.

 

„Водичарки“ се фолклорно добро од типот на народна музика и танци, тип на обредни ора и женски поворки. Водичарките се автентични и не се среќаат  на друго место во државата. Нивниот танц и обредните песни се карактеристични и се практикуваат за празникот Богојавление. Сега со прогласувањето за културно наследство  им се овозможува создавање на услови за опстанок на обредот кој во себе ги обединува црковните и народните обичаи и претставува маркетинг пример за културна симбиоза помеѓу различните културни слоеви, се вели меѓудругото во описот во Службен весник. Сега за “Водичарките“ се утврдува и режим на заштита од прв степен.  Чување, документирање, собирање на податоци и слично.

-Донесена одлука на Влада на Република Северна Македонија,"Водичарки"с.Беранци ,општина Могила,прогласени за нематеријално културно добро за културно наследство од особено значење,поткатегорија големо значење, објави градоначалничката на Општина Могила Јасмина Гулевска.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани