2win800x200

Во Битола околу 15 деца се на инсулин

Ноември 20, 2018

Во Битола има од 10 до 15 деца заболени од дијабет тип 1 кои се на инсулин. Помалите деца се праќаат на лекување во Детската клиника во Скопје, па не се знае точниот број, но здравствените работници велат дека во просек се од 10 до 15. Воедно, од Битолската болница велат дека за 10 проценти од лани до годинава е зголемен бројот на лица заболени од дијабет.

 „Дијабетот веќе има карактеристики на пандемија во светот, заболени се околу 400 милиони лица. За Битола немаме точен број, но сигурно ги има над 15.000 од кои над 7.000 се на инсулин. Имаме раст од лани досега и кај нас посебно на тип 2 кај деца  поради неадекватниот начин на исхрана. Дијабетот кој беше карактеристичен за возрасните се јавува и кај младата популација. Деца со дијабет тип 1 има од 10 до 15, кои се на инсулин“, рече доктор Лилјана Нечевска, интернист која долго време се занимавам со проблематиката на шеќерната болест.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани