2win800x200

Битолчани асли чкембари од памтивек

Март 14, 2019

Христо Мацанов (1854-1939) бил мајстор за подготовка на чкембе чорба до таа мера што дури и на надгробниот споменик му запишале дека таму почива чкембеџија (шкембежија). На споменикот пишува дека Мацанов бил роден 1854 година во село Косинец, Костурско, Македонија, а починал во Цариград 1939 година. За Мацанов се раскажува дека занаетот го учел во Битола што пак покажува дека битолчани и пред речиси два века биле асли чкембари.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани