2win800x200

На денешен ден е роден Панде Кајзеро, учесник во НОБ

Јули 15, 2021

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 15 ЈУЛИ 1923, во село Лавци, Битолско е роден Панде ЈОВЧЕВСКИ-Кајзеро, припадник на македонско националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија.

 

Од самиот почеток на антиокупаторската борба активно ја помагал. Веќе на 25 ноември 1942 г., се приклучил кон единиците на НОВ и ПОМ. Најнапред бил во По..Даме Груев“, а подоцна и во одредот „Јане Сандански". На 22 јуни 1943 г. кога селото Лавци било опколено од бугарска војска и полиција, тој заедно со Панде Ташкоски, тргнале да се вратат во партизанскиот одред но наишле на бугарска заседа која ги раздвоила. Панде Ташкоски успеал да се пробие, а Панде Кајзеро отпочнал нерамна борба со непријателот.

Успеал да ликвидира 13 бугарски полицајци и војници.

Откако му завршила муницијата, се самоубил.

Подготвил: д-р Александар Литовски, историчар

 
 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани