ПОСТАВЕНИ 11 АГРОМЕТЕОРОЛОШКИ СТАНИЦИ ВО ПЕЛАГОНИЈА

Февруари 03, 2021

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион постави 11 агрометеоролошки мерни станици во Пелагонија, со инсталиран софтвер за земјоделски култури карактеристични за регионот. Софтверот служи за прогноза на болести на културите поседува сензори за временските услови, кои даваат информации достапни за користење бесплатно од сите земјоделци и заинтересирани страни во регионот.


ПОДАТОЦИ И ПАРАМЕТРИ
Станиците даваат податоци за температура на воздух, влажност на воздух, количина на врнежи во изминатиот период, планирани врнежи, ветер, температура на почва, влажност на лист, сончева енергија, атмосферски притисок и други параметри, како и прогнози на можноста за појава на одредени болести. Овие податоци можат значително да помогнат во планирањето и изведувањето на агротехничките операции од страна на земјоделците со цел унапредување на земјоделското производство, без разлика дали се работи за органско, интегрално или конвенционално производство.
 
КАКО РАБОТИ СТАНИЦАТА?
Агрометеоролошката станица (МЕТЕОБОТ) на секои 10 минути ги собира измерените податоци и преку GPRS односно м2м сим картичка ги препраќа податоците на сервер, каде што се обработуваат и се праќаат на мобилна апликација и веб страна.
 
МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА И ВЕБ СТРАНА
Апликацијата МЕТЕОБОТ за android можете да ја преземете на следнот линк: https://play.google.com/store/apps/details...
Апликацијата МЕТЕОБОТ за IOS можете да ја преземете на следнот линк: https://apps.apple.com/mk/app/meteobot/id1266582375
 
Веб страна каде можат да се гледаат поставените станици, да се читаат податоци, прогроноза на болести како и останати информации: https://agropelagonija.mk/
 
-Ги повикуваме сите земјоделци од регионот, као и други засегнати страни, да ги користат апликацијата и веб страната, кои постојано ќе се збогатуваат со нови информации и параметри, со цел да придонесат кон зголемување и подобрување на земјоделското производство во Пелагонискиот регион, aпелираат од ЦРППР.
 
Проектот “Иновациите во функција на унапредување на земјоделството во Пелагонискиот регион” го спроведе Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион, со финансиска поддршка од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската Агенција за развој и соработка во рамки на проектот “Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој”.
 
145521166 3864856546899905 4418784181248415077 o
 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани