2win800x200

Ученици од Горната гимназија препеаја дел од песните на Ацо Шопов на странски јазици

Мај 12, 2023

„Златен куг на времето“ е стихозбирката што ја објави Гимназијата „Јосип Броз –Тито“ од Битола со препеви од своите ученици на некои од песните на великанот на македонската книжевност Ацо Шопов на англиски, германски, турски, дански и хрватски јазик. Промоцијата на книгата во Офицерскиот дом во Битола беше во рамки на одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на Шопов. Песните ги препеаја ученици од четврта година од јазично-уметничката А насока под менторство на професорката по компаративна книжевност Симона Петровска.   

„Оваа книга ќе ни поуди можност еден  ден со доволно знаење  да им  се вратиме  на песните како  преведувачи, наставници, критичари, како искусни лингвисти“, рекоа учениците кои ги работеа препевите. Тие во рамки на средното училиште изучуваат  и по три странски јазици.

Преку видео врска на учениците им се обрати ќерката на Ацо Шопов, Јасмина Шопова, која им порача дека нејзиниот татко ги поддржувал многу младите и дека иднината е во нивни раце. Сакајќи да им укаже со какви големи проблеми некогаш се соочувале нивните врсници им прочита дел  од  единствената книга проза што Шопов ја објавил „Дванаесетмината од сончевата колона на младоста“ посветена на стрелањето на ваташките младинци во 1943 година.

Настанот покажа дека меѓу младите се̍ уште има љубов кон поезијата и изучувањето на јазици како животна професесија.

„Горда сум на тоа што учениците од Гимназијата  ги препознаваат и ценат вистинските вредности, но многу важно е и тоа што знаат да го ценат трудот на другиот и подадената рака на професорот и  училиштето“, рече директорката Лидија Споа.

Ж.Здравковска

346495098 252875040615721 4426561854394547440 n

345897472 241712655109879 367374616544733370 n

345881900 275575528147700 8876959874328426208 n

345857853 772974634201148 728355566056398221 n

345621690 1569271816916324 8038804383667362487 n

345884899 6088821777892309 6724028712825636064 n

345859308 172479002114608 5544567360195116179 n

345849028 805244214435452 6611160402251830565 n

345880751 226044986815384 4513437612245859791 n

345862113 253339970588903 5239568053239061524 n

346091184 1106081160773383 4969290327888547051 n

345883643 185713567359445 1140977909157082436 n

346063600 553152543558308 960852048105326007 n

346102831 131176399955454 1951120512651571095 n

346761497 265042059239238 877561674265203856 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани