2win800x200

СЛОБОДНИТЕ ИНДУСТРИСКИ ЗОНИ И НИВНОТО ЗНАЧЕЊЕ ЗА ЕКОНОМСКИОТ РАЗВОЈ НА БИТОЛА

Декември 06, 2023

                Во организација на Локалниот економско социјален совет на Општина Битола, а во соработка со Младинскиот културен центар од Битола, денес се одржа јавна дискусија на тема: „Слободните индустриски зони и нивното значење за економскиот развој на Битола“. На јавната дискусија беа отворени прашањата поврзани со подобрување на инфраструктурните услови во Старата индустриска зона во Битола, како и во Индустриската зона Жабени, на што општината, континуирано работи.

               Во врска со Старата индустриска зона, секретарот на општина Битола и заменик претседавач на ЛЕСС, Борче Димитровски, информираше дека, локалната самоуправа, ја изготви потребната документација за реконструкција на улицата „Индустриска“ („Бурса“), во должина од 2,4 километри, а преку Светска банка во соработка со Министерството за транспорт и врски, обезбедени се потребните средства, но од Министерството е добиена информација дека постапката за избор на изведувач е завршена деновиве, така што реконструкцијата се очекува да започне на почетокот на 2024 година.
Во Индустриската зона „Жабени“, пак, Димитровски истакна дека извршено е ажурирање на документацијата за изградба на потребната инфраструктура, што се однесува на водоводна, канализациона мрежа, коловоз, како и проширување на капацитетите на пречистителната станица, за што потребна е инвестиција од 6,3 милиони евра. Токму затоа, Општина Битола е насочена кон обезбедување на средства од фондови, со цел создавање на подобри услови за идните инвеститори, кои веќе покажуваат интерес за зоната.
               „Во тек е нов повик за продажба на нови парцели во индустриската зона „Жабени“ и до крајот на оваа година се очекува да се продадат четири нови парцели, со што ќе се достигне бројка од 16 продадени парцели во период за една и пол година“, рече Димитровски во своето излагање, нагласувајќи дека, новите инвестиции се од големо значење, како за општината, така и за регионот, за што потврда е и успешната работата на големиот германски инвеститор „Кромберг и Шуберт“ во ИЗ „Жабени“.
За можните решенија за подобрување на условите за вложување и работа во индустриските зони, говореа Венцо Шишкин, раководител на одделение за економски развој во Општина Битола, Александар Костовски, претставник на „Кромберг и Шуберт“ и Жарко Краус од Конфедерација на слободни синдикати.
Претставниците од бизнис секторот, ги посочија приоритетите на кои е потребно да се стави акцент во идниот период, со цел непречено и подобро функционирање на приватниот сектор.
              Настанот беше реализиран во рамките на проектот „Унапредување на социјалниот дијалог во заедницата“ на МКЦ Битола со поддршка на Меѓународниот центар Олоф Палме од Шведска. 

May be an image of 9 people

May be an image of 4 people and people studying

May be an image of 3 people and text

May be an image of 6 people

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани