2win800x200

Д-р Начоски, кардиолог од Битола во Германија го вградува најмалиот пејсмејкер во светот

Март 18, 2024

Докторот на медицински науки Дејан Начоски од Клиниката Рајн-Маас (Ахен/Германија) го вгради најмалиот пејсмејкер во светот.

Битолчанецот, кој е извршен главен лекар на Клиниката за кардиологија, нефрологија и интерна интензивна медицина на клиниката Рајн-Маас, веќе 17 години работи во Германија и успешно ги изведува најновите иновации во интервентната кардиологија, како отварање на комплексни запушувања на срцевите садови/стентирања, вградувања на сите видови на пејсмејкери, најновите методи на аспирација на тромб во белите дробови, затварање на вродени срцеви мани итн…..

– Накратко за стандарните пејсмејкери тие се електростимулатори кои се состојат од електрични жици со дожина од 53 до 60 цм поврѕани со електронско куќиште. За да се вгради стандарден пејсмејкер треба да се направи рес од 6 до 10см под клучната коска, се препарира џеб во кој се вградува/вметнува пејсмејкерот, од таму преку вена се вметнуват жиците од 60 цм во десната предкомора и во десната комора – објаснува Д-р Начоски, пренесува интернет порталот на клиниката.

 

фото Фесјбук/Rhein-Maas Klinikum

Преземено од Плусинфо

 

 

Објавено од А.Б 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани