2win800x200

Директно

Локалната власт во Битола го потпиша договорот  за реконструкција на Офицерскиот дом во Битола. Претседателот на Совет Валентин Груевски за Апла.мк потврдува дека договорот за обнова на Офицерски во вредност од 1,1 милиони евра е потпишан,

По цели 37 години работа за првпат ќе се реконструираат електростатските филтри на блоковите на енергетскиот стожер во земјава, РЕК „Битола“. Загрижува податокот што филтрите на првиот и вториот блок биле градени во периодот од 1979 до 1982 година, на третиот блок во 1986 година, а до денес не претрпиле никаква ревитализација. Дури и кога во 2007 година претходното раководство на Комбинатот ја започнало постапката за добивање на А интегрирана дозвола, иако намалувањето на прашината бил еден од условите, сепак, не се започнало со „освежување“ на филтрите.

Денес, кога сѐ помалку ученици има по училишните библиотеки и сѐ помалку читатели во градските, кога дел од населението на читањето гледа како на денгуба, а децата кои читаат се исмејувани меѓу врсниците, кога интернетот се обидува да ги истисне книгите од живот на луѓето, сепак битката за вредноста на книгата не е загубена. И нема да биде загубена се додека има луѓе, интелектуалци, кои постигнале многу во животот, а за книгите уште раскажуваат дека им досеганле во срцето. Надежта ја враќа пораката на македонскиот режисер Милчо Манчевски по повод Светскиот ден на книгата и авторското право.

 Со акција која има за цел да ја подигне свеста за селектирање на отпадот кај граѓните, јавното претпријатие „Комуналец“ и  општина Битола, го одбележаа 22 април, Денот на планетата земја. На пет пунктови низ градот, Старата битолска чаршија, плоштадот "Магнолија", кај хотелот „Епнал“, кај Офицерски дом и Новиот пазар, ученици од битолските училишта и деца од градинките, заедно со нивните наставници им делеа флаери на граѓаните на кои е прикажан начинот за селектирње на отпадот.

Стево Пендаровски е во благо водство пред противкандидатката Гордана Силјановска Давкова според резултатите на ДИК на ново на држава од обработени 97,51 процент од гласачките ливчиња.

Во општина Битола, според ДИК, во водство е кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата Гордана Силјановска Давкова со освоени 17992 гласа во однос на кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски, кој освои 17766 гласа. Разликата е 226 гласови.

Од останатите општини во Југозападна Македонија, кои се во близина на Битола, Стево Пендаровски води во Ресен и Крушево, додека пак, во Могила, Демир Хисар и Новаци повеќе гласови освои Силјановска Давкова.

Изборниот штаб на Стево Пендаровски во Битола објави дека има благо водство пред кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова.  Ова го поткрепуваат и податоците од ДИК

 Според обработени 18, 23  насто од гласови ,односно 6444 гласови,  ДИК објави дека за кандидатот за претседател на СДСМ Стево Пендаровски гласале 2995 гласачи, а за кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова 2966 гласачи.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани