2win800x200

Кога градоначалниците ќе бидат одговорни како Владата, може да се разговара за помош за струјата, рече Ковачевски

Февруари 17, 2022

Владата го правеше буџетот во енергетска, здравствена и економска криза предизвикана од високите цени на енергетскиот пазар, во таков амбиент предвиде да има резерви што сега се користат за помош на енергетски компании, ранливи категории на гражани, покачување на минималната плата.

Доколку и општините на таков начин ги правеа буџетите зашто градоначалниците беа избрани во услови исти кога е правен буџетот на државата и тие ги поравеа буџетите, очиглено не биле предвидени резерви за справување со енегетската криза.

Доколку се бара поддршка треба сите да бидеме одговорини. Како што владата е одговорна и ги намали тековните трошоци во работењето за да ги пренамени во расховите, тоа требаа одговорни раковоидители на општините да го направат. Кога тоа ќе биде направени низ дејалог преку ЗЕЛС и во координација за економските ресори на владата ќе се разговара , но сите мора да биде одговорни, рече премиерот Ковачевски запрашан дали Владата ќе им даде пари на општините за сметките за струја кои поради енергетската криза се неколкупати зголемени. Меѓу општините кои се соочуваат со високи сметки за струја е и Општина Битола. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани