Изложба на дела создадени од креативните средношколци од текстилната насока во СОУ Таки Даскалот

Јуни 05, 2021

Креативноста и вредните раце на учениците од текстилната насока од СОУ „Таки Даскалот“ во Битола, под менторство на нивните наставници, прават вистински чуда. Овие средношколци во изминатата пандемиска учебна година, има многубројни активности, а деновиве беше органзирана изложба на  дела изработени од нив . Наставната програма која се спроведува и реализира нуди можност за добивање на вештини во дизајнирање и изработка на облека.

-Изложбата што ја организираме е многу значајна за нас за да покажеме што работевме во оваа пандемиска учебна година, која беше многу тешка за сите и за наставниците и за учениците и за родителите. Со големи напори успеавме да ги реализираме сите зацртани цели за да го подигнеме на повисоко ниво нашиот текстилен смер. Имавме многу изработки во текот на учебната гоина, овде се само дел, а имавме соработка со многу организации. Во декември изработиме еко торби со везани мотиви од традиционалната македонска носија и ги подаривме на битолски дами кои ни се драги пријателки и соработнички. Потоа во февруари, месецот на ретките, изработивме маски со печатено лого, во знак на поддршка за подигање на јавната свест за ретките болести. Во март органзиравме изложба на модни додатоци, потоа следеше изработка на персонализирани перничиња за бебињата кои дојдоа на свет во болницата Плодност. Сега ја организираме изложбата, но иако е при крај учебната година, ние имаме уште активности. Наредната недела ќе имаме работилници за везење и за цртање со деветоодделенци, продолжува соработката со плодност, вели Анита Стефановска, наставник во СОУ „Таки Даскалот“-Битола.

Оваа изложба ги најавува и работилниците кои ќе се одржуваат еднаш неделно за сите заинтересирани идни ученици во оваа насока за везење, цртање модни дизајни и обликување со материјали, изработка на накит.


Првата работилница ќе се одржи во понеделник во 17часот во Везилка

Учениците од текстилната насока во СОУ Таки Даскало се стекнуваат со квалификација Техничар за дизајн на облека и Техничар за изработка на облека. наставата се спроведува во една комбинирана паралелка со 34 ученици, за што се потребни 45 поени. Во текот на четиригодишното образование ученицте , исто така се стекнуваат со компетенции и вештини за 

Цртање, сликање и обликување на облека

Изработка на скици и дизајнирање на модна колекција

Конструкција и моделирање на сопствени дизајни

Кроење и шиење

Организирање на модни перформанси

Совладување на техниките на везење, ткаење и плетење

Изработка на модни додатоци, детски играчки, рециклирање на текстилни материјали

Учество во работилници и проекти со локалната заедница

Учество на натпревари

194810354 528325198193112 8720184623496440365 n

194881985 294848779015318 7199832151170597993 n

195024961 490115915531038 8525047531577763402 n

195072028 952816335548948 7900187978034226466 n

195365681 1195622954210418 6357610727545923823 n

195371240 1852123861613740 2118217266086778312 n

195378439 590338528580793 1037688944208999226 n

195384533 146409977429805 4810994994148024344 n

195426772 873425379938489 8253759223471011298 n

195852884 485184906083232 6692443322341756221 n

195975920 507009184047189 3118936300700859389 n

195992169 1639263532926289 6082498360350608820 n

196023004 826630104953810 2677969001688144161 n

196427367 748426232518772 7927391230987910236 n

196443593 447282522969590 6246263538583685761 n

196461731 325133252526898 6081914838420819428 n

196853314 503368310809266 527819856755979556 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани