Webp.net gifmaker

Вилает

Во просториите на СВР Битола денеска беше одбележан Денот на превенцијата во полицијата 9 –ти декември. Во склоп на одбележувањето на дечињата од градинките, основните училишта, учениците од сообраќајните единици…
Јелена Петровска, библиотекар советник од Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ од Битола имаше несекојдневна можност да се запознае со најсовремени техники за заштита и конзервација на книги и ретки ракописи…
Со чествување на делото на Горан Стефановски, Универитетската библиотека во Битола „Св. Климент Охридски“ денеска го одбележа својот патрон празник. На неговото творештво се осрвна реномираниеот македонски поет, есеист, литературен…
Обемот на проблемот со насилството врз жените и девојчињата станува алармантен. Една од три жени во Европа е жртва на физичко или сексуално насилство. Речиси сите жртви на трговија со…
Се врши ревизија на сите рударски проекти во РЕК Битола, а бројките треба да покажат која ќе биде иднината на комбинатот, и какви се можностите за транзиција кон други еколошки…
Организацијата на жени од Битола од понеделник започнува хуманитарна  акција со која ќе им се помогне на луѓето кои останаа без својот дом во подрачјето погодено од земјотресот во Албанија.…
Државните електрани  и „Гирисим Електрик” од Турција денеска во Владата потпишаа договор за изградба на фотонапонската електрана „Осломеј“ со инсталирана моќност од 10 мегавати, во вредност од седум милиони евра.…
Вечерва на  задоволство на битолската публика, Битолскиот дувачки оркестар и  Дувачкиот оркестар на Државното музичко училиште – Битола, под раководство  на професорот Марјан Бакревски, одржаа одличен концерт во Големата  сала…
Комората на психолози врз основа на Националната платформа за унапредување на менталното здравје реализира акција „Денови на Психологија 2019“ од 17-30 Ноември 2019 година.
Со приредба на германски и македонски јазик, 70 ученици од 6 основни и средни училишта во Битола денеска ја одбележаа 23 годишнината од постоењето на Здружението за македонско-германско пријателство во…
Околу 25  илјади луѓе  во државата се заболени од вирусни  хепатити , но за нив нема лекови  на позитивната лиса. Терапијата за хепатитис  Б, пациентите имаат можност да ја набават…
Со превентивната акција „Време е! Разбуди ја свеста и кажи стоп за смртта на патиштата!“ Републичкиот совет за бзбедност на сообраќајот на патишта, денеска во Битола го одбележа Светскиот ден…
Најголем дел од 633 ученици од основните училишта во градот одговориле дека многу ретко (48,4 проценти) или никогаш (33 проценти) не фрлаат отпад на несоодветно место. Ова се само дел…
Претставници на Сојузот на борците од Битола, Организацијата  на Македонците-потомци од Егејскиот дел на Македонија, Градоначалничката на Општина Битола, Наташа Петровска,  членови на Советот,  денеска ја одбележаа 75 годишнината од…

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани