2win800x200

Вилает

Околу 1500 жители или 244 објекти во неурбанизираната ромска населба Горен Баир во Битола се со повремен доток на вода, а 500 жители или 88 објекти без вода, покажа истражувањето…
При денешната посета на НП Пелистер, градоначалничката Наташа Петровска, рече дека за развој на Потпелистерието вложени се 64 милиони денари, а 50 проценти од инвестициите се реализирани.
Вкупно единаесет основни и средни училишта во Битола бараат да се реализира настава со целосно или делумно физичко присуство на учениците.  Шест од вкупно 12 основни училишта во општина Битола…
На денешен ден 6 септември во 1944 година, се случило бегството на политичките затвореници од Централниот областен фашистички затвор во Битола.
Во Битола продолжува смирувањето на корона-кризата. Забележуваме експоненцијално опаѓање на дневниот број на дијагностицирани, а црвената линија на првиот дијаграм ја опишува оваа тенденција, наведува во својата математичко статистичка анализа…
НА ДЕНЕШЕН ДЕН 25 АВГУСТ 1944 На планината Ниџе, во близина на врвот Кајмакчалан е убиен Мордехај (Мордо) НАХМИЈАС-Лазо, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во…
Денес е патрон празник на монументалната црква „Свето Преображение“ во битолското село Гопеш. Изградена е 1871 година, а се вбројува меѓу петте најголеми христијански храмови во Македонија. Црквата е градена…
Лично британскиот принц Чарлс им честитал за изведбата на членовите од Културно-уметничкото друштво „Илинден“ од Битола, кога настапувајќи со македонски фолклор освоиле второ место за изворен оркестар и четврто место…
На денешен ден, 14 август 2008, во Битола почина Пецо ГУДОВСКИ, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија.
Да се скенира сосотојбата во битолското образование, колку од наставно образовниот кадар може да спроевдува настава со физичко присуство, колку објектите имаат капацитет да се спроведе ваква настава според препораките…
На денешен ден, 28 ЈУЛИ 1943, во Битола е убиен Стево ХРИСТОВСКИ–Патако, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија. 

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани