Директно

Во Музејот на град Зеница во Босна деновиве е поставена изложбата „Невестински соништа“ на етнологот д-р Мери Стојанова, кустот советник во битолскиот Завод и музеј. Изложбата се состои од постери и пет копии сувенири на невестиснки ковчези од 19 и почетокот на 20 век во кои невестите го носеле својот чеиз.

Во еден ден пламнаа три пожари на територијата на општина Новаци за кои нема точни податоци од што се предизвикани, но постојат сомнежи дека биле потпалени.

Ова била последната голема битка во битолско за Илинденскиот период каде херојски борајќи се гради в гради со аскерот загинале 48 комити.

РЕК Битола продолжува со реализиација на еколошки проекти, најави новиот директор на комбинатот, Златко Ќурчиевски и рече дека  целта е згадувањето да се сведе на минимум. Најинтензивни активности има на  одлагалиштето за пепел, каде се подига бедем кој треба да го запре разнесувањето на прашината . 


Драстично се намалуваат цените за паркирање во Битола, најави Зоран Дојчиновски директор на новото Јавно претпријатие за паркинзи чиј основач е Општина Битола и кое во иднина ќе управува со зонското паркирање. 
Не остана празно место на концертот на виртуозите Влатко Стефановски и Мирослав Тадиќ на Хераклеја.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани