2win800x200

Директно

Никола Груевски мора да биде вратен во државата и ќе биде вратен. Тој во овој момент е исто толку опасен за Македонија како и во моментот кога беше премиер, рече пратеникот и генерален секретар на СДСМ Александар Кирацовски.

Современ Центар за динамичка регулација и видео надзор врз сите објекти и зафати воведе ЈП „Стрежево“ на 40 роденден од постоењето на ова претпријатие. Со овој надзор претпријатието ќе има 24 часовен мониторинг и контрла врз сите објекти и зафати кои се во нивна надлежност, започнувајќи од зградата, стопанскиот двор, рибникот, зафатите, дури до најоддалечните точки кај грчка граница. На отворањето на Центарот кој е сместен во просториите на претпријатието, денес присуствуваа вработени, експерти од оваа област, директори, партеници и други гости.

Јавното претпријатие ,,Стрежево" денес слави јубилеј, 40 години постоење. Пуштен е во употреба Центар за динамичка регулација и видео надзор на објектите на претпријатието. Јубилејот на претпријатието му го честитаа многумина вработени, пензионирани работници, директори и други битолчани. Присутен е и генералниот секретар на СДСМ и пратеник Александар Кирацовски. 

Директорот на ЈП ,,Стрежево" Менде Граматковски рече дека ова е јубилеј достоен за почит и дека се преземаат мерки за понатамошен развој на ,,Стрежево". 

Пратеникот Кирацовски рече дека хидросистемот многу е значаен за Битола  и рече дека ќе помогне системот и понатаму да се унапредува. .20181126 13320820181126 12250220181126 12423320181126 12445520181126 120504

Грчката полиција започна истрага за да ги идентификува одговорните за повлекување на 105 гранични столбови на граничната линија меѓу Грција и Македонија, јави „Грчки репортер“. Според овој портал, столбовите се отстранети од нивните темели.

Некои од нив, пирамиди околу еден метар високи и некои помали цилиндри, наводно биле отстранети помеѓу четврток и петок, вдолж делот од 13 километри на границата меѓу селата Мезокампос и Ахлада во близина на градот на Лерин.

Новинската агенција Атина-Македонија објави дека обвинителството и воените власти во областа биле предупредени.

Битолчани во минатото биле доста инвентивни и вештините ги користеле за да се разубават празниците.

Општина Битола му ги врати позајмените автобуси на Скопје. Тие беа донесени во почетокот на октомври да помогнат ако има потреба во вршењето на линискиот и школскиот превоз кога превозниците изелгоа на протести и изјави дека нема да возат по новитот предлог тарифник. Откако стигнаа во Битола, имаше многу обвинувања дека се дотраени, но превозниците уште следниот дел продолжија со превозот.

Локалната власт од Битола одлучи да ги раскине договорите за општински линиски превоз и за превоз на учениците со линискиот превоз што ги имаше потпишано со превозници од Битола. Значи превозниците ќе возат уште три месеци по старите договори додека не им истече отказниот рок, по што ќе се бара ново решение.

Завршија градежните работи за поставување на шините на пругата од Битола за грчка граница, а до Нoва година останува да се довршат другите делови околу пругата, тоа се сигнализацијата, струјата, информатичкиот систем, железничката станица и паркингот. Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев при денешниот увид на градбата рече дека пругата ќе биде пуштена во употреба до Нова година.

Во Битола има од 10 до 15 деца заболени од дијабет тип 1 кои се на инсулин. Помалите деца се праќаат на лекување во Детската клиника во Скопје, па не се знае точниот број, но здравствените работници велат дека во просек се од 10 до 15. Воедно, од Битолската болница велат дека за 10 проценти од лани до годинава е зголемен бројот на лица заболени од дијабет.

Екипи на ЈКП „Комуналец“ од утрово се во акција за собирање и расчистување на скршените гранки од уличните дрвја.  Вработени со трактори ги собираат гранките и ги расчистуваат пешачките премини и паркинг местата вдолж сообраќајниците и помалите улици во градот.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани