Директно

Државна видеолотарија како општествено одговорна компанија се вклучи во активностите со кои денес, 16 октомври се одбележува Светскиот ден на храната и ден на борба против гладот.

Клекнувајќи на колена со букет црвени рози во рацете 75 годишниот битолчанец Томе Галовски симболично по втор пат ја побара за жена неговата долгогодишна сопруга Лилјана (71). На ваков романтичен начин овој брачен пар од Битола деновиве ја прослави златната свадба или половина век заеднички живот. Прославата се одржа во потесниот круг на семесјството, а истата вечер Томе го славеше и својот 75-ти роденден. Блиските роднини им подарија заедничка врамена фотогрфија.

Оригинални фотографии од изложбата „Конзулска Битола од првиот Австриски конзулат до Првата светска војна“ отворена во битолски Завод и музеј во организација на Амбасадата на Република Австрија во Македонија, Почесниот австриски конзулат во Битола и Општина Битола..

43570809 1965463887084503 3130967412879392768 n

43951702 585268728556168 6123255532976340992 n

43951418 158752945067676 5696968131788931072 n

43951988 241404633198118 3290469639120748544 n

43952237 1049066008607357 38654791563345920 n

44023306 466190370454980 7582490441526804480 n

44023311 2079896215365417 8856473467751497728 n

44023512 679189102464685 3270470308590518272 n

44023831 323595115040957 4791885245391568896 n

44027760 186582025571018 4999923784648491008 n

44030879 324479395021701 4944054296011341824 n

44028840 301481213782515 6821612031280414720 n

44030854 1910326875703245 5820438073497878528 n

44032309 736529136681918 6004972000500514816 n

44046012 2089053641107658 763827394921365504 n

44052459 2311405715540444 678164392461729792 n

44046029 1562879093857652 6248636142426521600 n

44047546 277425396213714 5880035494963707904 n

44047280 176071986614963 5324589218775695360 n

44060606 2206360169687144 3789183726655635456 n

44106298 444812612711261 705944365486309376 n

44063079 445517109304582 3662971847760150528 n

44130491 443842706140390 7105248716570755072 n

 

Натрупаните долгови на општините во областа на образованието, културата и социјалната заштита ќе се враќаат со пари од државната каса. Ваква одлука донесе синоќа Владата на седница на која беше усвоен предлог Ребалансот на Буџетот на РМ за 2018 година. Со ова,  најголема алокација на средства со Ребалансот,  има токму за општините, за кои се обезбедува финансиска поддршка  во висина од 3,020 милијарди денари, односно 50 милиони евра, со цел намалување на доспеаните, а неплатени обврски. 

„Театарската критика е непосакувана, живееме во општество кое го анатемиса критичкиот дискурс и за жал, тоа отсуство на дијалог и критчко размислување создава ситуација во која не можеме креативно да размислуваме и да наоѓаме решение како заедница. Се надевам дека ова книга ќе биде потсетување дека критиката ни е неопходна како воздух“, рече проф. д-р Иван Додовски, на промоцијата на неговата книга „Мало фолио за театар“ ,во која на 358 страни  се собјавени театарски критики и теaтролошки студии, кои авторот ги пишувал во изминатите 25 години, а голем дел се однесуваат и на развојот на театарот во Битола.

Границите и политиката го делеле народот, а манастирот Свети Илија подигнат меѓу битолското село Драгош и леринското Опсирани (Етникон) го обединувал. Мештаните раскажуваат кога тука не минувале граници тој бил храм на двете села, а верниците заеднички го славеле Илинден. По Балканските војни се поставила граница која во прво време го пресекла манастирот на пола, за што сведочи и зачуваниот граничен камен.

Денот на антифашистичкото востание на македонскиот народ и почетокто на народноослободителната борба, 11 Октомври, денеска се одбележува и во Битола.

100 000 Македонци живеат во Германија, а секојдневно работни визи бараат од 80 до 100 лица, но ние сакаме развојот да е во насока тие не само да ја напуштаат својата земја, туку да се вратат дома и тука да ги применат знаењата и искуствата, рече германскиот амбасадор Томас Герберих при денешната посета на Битола.

Жежовска е професорка по германски јазик, но во претставата „Меѓу нас е тивко“ се јавува и како актер во Младинската секција при Интимен театар во Битола. Иако млада, секцијата е доволно возрасна за преку театар да проговори за најгорливите проблеми на Битола кои со години наназад беа премолчувани во повеќето театарски претстави во градот.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани