Директно

Креативните уметности можат да придонесат за подобро урбано живеење преку учество на граѓаните во текот на предлагање на решенијата.

Ова е идејата на проектот „Граѓански  паметни скулптури- 4 D- Виртуелна урбана уметност“ кој преку изложба на проекти и фотографии и презентација на видео бим на непостоечки објекти во Битола кои биле од големо значење за градот  од  денеска е претставен за јавноста  во Завод и музеј Битола.

Четиринаесет прочистувачи за воздух донираа фирмите „Бимилк“ „Симпекс“ и „Кромберг и Шуберт“ во битолските детски градинки „Естреа Овадија Мара“ и „Мајски цвет“. На донацијата присуствуваше и битолската градоначалничка Наташа Петровска која изјави дека фимите на ваков начин ја покажуваат општествената одговорност и нивната грижа за најмалите поколенија во градот.

Лидија Тфирст Митревска е избрана за вршител на должност во ЈОУДГ „Естреја Овадија Мара“ во Битола  и таа доаѓа на местото на Лидија Петровска , која оваа функција ја извршуваше во три мандати. Во рамките на оваа установа функционираат осум градинки во Битола.

Судењето за случајот на СЈО „Транспортер“, во кој, првообвинет е поранешниот градоначалник на Битола, Владимир Талески се одложува поради жалба, бидејќи предметот не е во Кривичниот суд.

Судијката Добрила Кацарска, која го презеде предметот од Лидија Петровска, рече дека поради жалба нејзината колешка Петровска го дала предметот во Апелација и дека се уште не е вратен. Таа рече дека не знае за каква жалба станува збор, за што и од кого е поднесена.

Во кривичниот суд Скопје денеска треба да се одржи  судското рочишта за „Транспортер“,кој го презеде судијката Добрила Кацарска.

Во предметот „Транспортер“, кој треба да почне од почеток, на поранешниот градоначалник на Битола, Владимир Талески, и на уште 20-тина лица им се суди за злоупотреба на службената положба во врска со организирањето превоз на ученици во Битола, со што е направена злоупотреба на околу 360.000 евра. Обвинетите побараа судењата да се снимаат аудио и визуелно .

Заврши реставрацијата и конзервацијата на фасадата од Јени џамија, еден од најрепрезентативните историски споменици од отоманската архитектура во Битола, останат од 16 век. Координаторот на проектот Зоран Алтипармаков, инженер архитект и виш конзерватор во Завод и музеј Битола, вели дека со ова е вратен стариот лик на џамијата како пред пет века.  При  зафатот бил користен оловен лим за куполите од Турција и варов малтер од Италија.

Речиси 10 милиони денари треба да исплати Општина Битола  годинава за основа и камата за задолжувањето што бившата локална власт на ВМРО-ДПМНЕ го зеде за изградба на инфраструктурата во поранешната касарна во Битола, каде се гради новата населба  „Златен рид“.

Кредитот земен од екс градоначалникот Владимир Талески во 2015 година, граѓаните на Битола треба да го исплаќаат до 2030 година.

Во СВР Битола на распит беа повикани две лица, од кои едното малолетно, како можни сторители на графитите со навредлива содржина испишани на Широк Сокак..

Реконструкцијата на шадрванот пред Јени џамија во Битола и партерното уредување на просторот се целосно запрени, откако при изведување на градежните активности, случајно се пронајдени нови делови од црквата Св. Ѓорѓи, која за првпат  е откриена под џамијата пред 15 години. Од Завод и музеј , велат дека пред да продолжат активностите потребно е да се изврши археолошко истражување на новопронајдените остатоци, за што побарана е финансиска поддршка од Министерството за култура, Управата за културно наследство и општина Битола.

Министерството за Европа и за надворешни работи на Албанија денеска  го осуди говорот на омраза кон Албанците, во графит на јавен простор во Битола и побара од македонските власти да го истражат случајот. Станува збор за графитот на фасада на зграда на Широк сокак  во Битола – „Смрт за шиптари“, напишан на македонски и на албански јазик, со додавка „Закон си е закон“ алудирајќи на Законот за употреба на јазиците.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани