Webp.net gifmaker

Шо рече

Црвениот крст оформи три тимови со по четворица волонтери кои можат да доставуваат храна и лекови на лицата кои не можат да излезат од домовите. Воведени се две беплатни телефонски линии на броевите 070 791 770 и 047 236 019 на кои граѓаните можат да побараат помош.

Клиничката болница во Битола доби значајна донација во медицинска опрема и материјали која е неопходна за превенција и успешно справување во случај на појава на  коронавирусот од страна на компанијата „Кромберт и Шуберт“ во Битола.

Покрај локалното делување на работната група за спроведување на мерки за превенција-болест COVID 19 (коронавирус) на Општина Битола од почетокот на оваа недела, со засилените мерки, препораки и преземени активности во однос на сообраќајот и зголемената хигиена во сите општински установи, Општина Битола координирано е во соработка со сите институции во градот кои имаат одредена надлежност и поврзаност со активностите поврзани со COVID 19, односно корона вирусот.

Општина Битола упатува апел да се почитуваат препораките и законските одредби донесени од  страна на Владата, како и препораките дадени од страна на Општина Битола. Градоначалничката, Наташа Петровска апелира  до своите сограѓани да се однесуваат одговорно кон своето и кон здравјето на сите останати во заедницата:

Битолската подружница на Агенцијата за вработување ги известува сите невработени лица да го одложат редовното пријавување во Центрите за вработување во термините што им биле утврдени на последното редовно пријавување, се до истекот на важење на донесените мерки за заштита од коронавирус инфекцијата (24.03.2020 година), а истото ќе им биде оправдано од страна на Агенцијата за вработување.

Седум улици во Долно Оризари за првпат добиваат асфалт. Пет се веќе завршени, а за две постапката е во тек. Градоначалничката на Општина Битола, Наташа Петровска, денес на терен изврши увид во градежните активности во ова населено место, каде со инвестиција на Општина Битола, преку проектот за подобрување на општинските услуги со поддршка на проектната единица на Светска банка во Министерството за финансии, изградени се 5 улици во вредност од 3 519 265 денари.

На Институтот за физика во рамките на Приридно-математичкиот факултет во Скопје, на 6 и 7 март се одржа  Школа по астрономија. Од СОУ „Таки Даскало“-Битола учество зеде ученичката Ева Сиваков од I-12 клас, билингвална паралелка. Во рамките на Школата се одржа и  Државниот натпревар по астрономија, на кој Ева Сиваков освои пофалница.

Изработена е нова сообраќајна студија за уредување на коловозот од крстосницата кај Педагошки факултет до бензиската пумпа на Макпетрол на излезот од градот. 

,,Сообраќајната студија опфаќа пешачки патеки, велосипедски патеки и нов коловоз во делот каде што нема заклучно со мостот кај бензиската пумпа", најави претседателот на Советот Валентин Груевски. 

И покрај сушата и продолжената сезона за наводнување во изминатата година , како и неповолните временски услови на почетокот од оваа година акумулацијата „Стрежево“ во моментов располага со близу 50 милиони метри кубни вода, од вкупниот капацитет од 120 милиони м3 вода, потврдува првиот човек на ЈП „Стрежево“-Битола, Менде Граматковски.

ЈП „Стрежево“ и покрај неповолната хидролошка состојба во изминатиот период веќе има обезбедено вода за РЕК „Битола“ (12 000 000м3) и ЈКП „Водовод“ (5 000  000м3) а остатокот на вода за останатите  водокорисници (земјоделци).

Вицепремиерката за економски прашања Мила Царовска денес не потврди, нити пак ги отфрли шпекулациите дека таа ќе биде носител на листата со кандидати за пратеници на СДСМ во изборната единица 5.

„Само кога највисоките партиски органи ќе ги потврдат листите тогаш тие се официјални. Штом ќе бидат потврдени ќе биде известена јавноста“, рече Царовска.

Државниот ученички дом „Мирка Гинова“ во Битола го менува својот лик, а со реконструкцијата се создаваат далеку подобри услови за 310 ученици кои престојуваат во домот. Од фотографиите направени пред реконструкцијата и по неа, може добро да се види во какви услови престојувале учениците, а како сега изгледаат нивните соби за што од Министерството за образование и наука се вложени 110 илјади евра.

Жителите од улицата „13 Јули“ во Битола конечено ќе газат по асфалт. По поставувањеот на мешовитата канализација од страна на KЈП „Нискоградба“, во вредност од 813.828 денари, Општина Битола продолжува со санација и подготовки за асфалтирање и поставување на тротоари на ул. „13 Јули“. Градоначалничката на Општина Битола, во присуство на голем број локални жители, истакна дека конечно граѓаните од овој дел ќе добијат асфалт.

лавце

„Деновиве продолжуваме со уредување на коловозот, тротоарско решение и дел од паркингот околу овие згради. Висината на сумата на сегашните инфраструктурни зафати е над 4,7 милиони денари, што значи дека вкупно, со претходно вложеното во канализацијата ќе биде над 5,5 милиони денари. Сакам да нагласам дека овој потег е една заостаната состојба од минатото на нерешена инфраструктура и покрај тоа што биле платени комуналии и воедно била должна општината да го среди овој простор. За жал, во градот имаме низа вакви ситуации, но како сегашна локална самоуправа покажуваме одговорност во решавање на сите овие проблеми“, рече градоначалничката на Општина Битола Наташа Петровска.

Следна фаза на реализација во оваа улица ќе би де поставување на улично осветлување, како и осветлување на паркинг просторот околу зградите.

оваааја

Започа реконструкцијата на улицата „Илинденска“ во Битола во должина 2,1 километри , која ќе се спроведе во три фази. Санацијата на оваа улица ќе ја опфати примарната и секундараната канаизациона и водоводна мрежа и коловозот, а вакви темелни зафати на оваа сообраќајница не се спроведени повќе од 40 години. Од општинскиот буџет издвоени се  со 32,7 милиони денари или над 500 илјади евра.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани