2win800x200

Шо рече

 

 
Државата ќе платеше 37 милиони евра повеќе во енергетската криза ако АД ЕСМ не ги вклучеше ТЕЦ Неготино и ТЕ-ТО во системот

 Владата на денешната седница  ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за  март 2022 година, и го задолжи Фондот на пензиско и инвалидско осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 28.03.2022 година, а на деловните банки им препорача да обезбедат пензионерите да може да располагаат со мартовските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 29.03.2022 година.

Учениците во основните училишта се ослободуваат од обврската да носат маски на училиште, но тоа не важи за наставниците и техничкиот персонал, препорача денес Комисијата за заразни болести. Претседателот Александар Петличковски рече дека оваа препорака нема да биде задолжителна и доколку некое од децата сака да продолжи да носи маса тоа може да го стори.

Исто така донесена е препорака за зголемување на капацитетот на исполнетост во затворените објекти како опери, театри, кина и друго од 50 на 70 проценти. А третата препорака е укунување на сертификатите за посета на угостителски објекти на отворено. Препораките ќе бидат доставени до Главниот кризен штаб и од таму на Влада за да бидат донесени во најкус можен рок.

На традиционалниот 57 избор, Сојузот на спортови Битола ги прогласи најдобрите спортисти за 2021 година, а  на ЈП „Стрежево“  му беше доделено специјално признание  за особен придонес во развој и афирмација на скијањето.

„Признанието е можност да погледнеме наназад во минатото, да се осврнеме на почетоците и да им оддадеме признание на сите вработени на достигнувања што сме ги оствариле досега и да го поставиме патот за иден раст и развој на Ски - центарот Нижеполе. Денешното признание е поттик за развој и императив за вистинска заложба за продлабочена соработка на релација Стрежево, Влада и локална самоуправа.
Благодариме на признанието на Сојуз на спортови - Битола и честитки од наша страна за најуспешните спортисти на Битола“,  рече директорот на ЈП Стрежево Менде Граматковски

 

 
По повод 8 Март -Меѓународниот ден на жената, директорот на НУУБ "Св. Климент Охридски" -Битола, м-р Бојан Стефановски,  им го честита празникот и им подари цвеќе на дел од поетесите од Битолскиот книжевен круг: Елизабета Јончиќ, Даниела Андоновска -Трајковска, Весна Мундишевска-Велјановска и Мирјана Стојановска и на ликовниот уметник Љубица Мешковска Солак кои беа дел од кампањата „8 ПОЕТЕСИ за 8 МАРТ“.

„Јас доаѓам од битолското здравство, тука се моите почетоци и во професионлната креира во Клиничката болница Битола во одделот за неврохирургија и Високата медицинска школа. За она што можам да се заложам зашто не зависи се̍ од мене, меѓутоа и мојот личен ангажман во кореалција со функцијата што ја имам ќе се заложам максимално да го вратам достоинството и на здравството и на образовниот дел од градот како што заслужува, рече заменик министерот за здравство д-р Владимир Рендевски запрашан како битолчанец дали планира од оваа функција да му помогне на битолското здравство и во кој сегемент.

 

– Ако трагите што ги оставаме зад себе говорат за нашето постоење, тогаш споменот на Тоше, на неговиот глас и дело засокогаш ќе продолжат да живеат меѓу нас – рече министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, за време на работна посета на Спомен-куќата на Тоше Проески во Крушево.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани