2win800x200

Шо рече

Изминатите денови општина Битола се соочи со временски неприлики од голем размер, кои предизвикаа поплавени улици и застој на вода на одредени локации. Нашите екипи, иако делуваат редовно на терен во однос на чистењето на одводните шахти, повеќегодишната запоставеност на постоечките ободни канали и неизграденоста на нови ободни канали, резултираат со нефункционалност на канализациониот систем и одводнувањето, велат од Нискоградба по бројните критики од граѓаните за попалвените улици, но и од независната советничка група Поинаку која е дел од владеачкото мнозинство, дека не презеле активноти да го превенираат овај проблем.

Градоначалникот Тони Коњановски веднаш да го објави идејното решение за просторот кај поранешен ЈАТ! Како ќе ги руши гаражите дури јавноста нема јасна и прецизна слика:

- што е предвидено во Деталниот урбанистички план за овој простор? Отворен паркинг или катна гаража со трговски центар и дуќани кои треба да завршат во рацете на ДПМНЕ?

- какво е сообраќајното решение за просторот? Колите ќе вртат десно од поштата, ќе поминуваат низ амбиенталната улица кај Пионерски, низ пешаците?

- станарите од зградата кај ЈАТ, над 300 на број, за гаражите плаќаат данок на имот, што значи тоа се објекти во нивна сопственост. Општината ќе руши кај сака и кога сака низ Битола?

- на која страна во изборната програма, Коњановски има ветено нешто за просторот кај ЈАТ? Се што ветуваше реализира, па уште ова му остана, праша Бојан Стефановски од СДСМ Битола

На денешниот состанок Комисијата за заразни болести ја разгледа епидемиолошката состојба во земјата. Во изминатата недела се забележува благ пораст на бројот на нови случаи (8,5%), што е значително понизок пораст споредено со претходната недела (55,7%) и е во согласност со намалувањето на репродукцискиот број (Р0). Македонија е во фаза на широка трансмисија, со соодветни капацитети за одговор.

Објектот кој деновиве никнува во близина на плпштадот Магнолија зад џамијата е од времен карактер, поставен е на барање на приватна фирма за промоција на електронски цигари на  Филип Морис Интернешнл и ќе остане на оваа локација 20 дена, одговорија  за апла.мк од Општина Битола по интетрсот на наши читатели. 

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани