Денес

Градоначалничката на Општина Могила , Јасмина Гулевска со својот тим  денеска во посебен новогодишен амбиент им подели шестотини новогодишни пакетчиња на децата од својата општина, за што од буџетот  беа…
По направените анализи и утврдување на приложените сметки, Општина Битола деновиве изврши исплата на средствата на учениците од средните училишта кои користеа превоз за посетување на настава во периодот од…
Католичките верници и дел од православните христијани, кои се водат според Грегоријанскиот календар денеска го одбележуваат Раѓањето Христово – Божик. Традиционално, во Македонија централната прослава по повод празникот се одржа…
Портетерот на еден од највлијателните и најважни личности во културата на Македонија, драматургот Горан Стефанофски е исцртан на дел од ѕидот на Ракометното игралиште во Битола, а исто така испишан…
Мите Ристов е единствениот наставник од Битола, добитник на грант од Фондацијата отворено општество, по распишаниот повик „УСПЕШНИ НАСТАВНИЦИ ЗА ДОБРИ НАСТАВНИ ПРАКСИ“.  Како првонаграден во категоријата средни училишта,  добива…
Здружението на пензионери од Битола донираше чаршафи во Старскиот дом и Хосписот „Сју Рајдер“ во Битола. Собранието на Здружението на пензионери донесе одлука по повод Новогодишните празници да донира одредени…
Смарт или паметни венецијанерки кои сончевата енергија ја претвораат во електрична и светлосна, па може да осветлат просторија или да наполнат мобилен телефон или таблет. Ова е изумот на младите…
Хорот „Сирма војвода“ кој функционира при Здружението на пензионери од Битола одржа целовечерен концерт во Малата сала на Центарот за култура. Под диригентство на Нико Наумов членовите на пензионерскиот хор…
„Социјалдемократскиот сојуз на Македонија смета дека привилегиите треба да се движат кон граѓаните, а помалку кон пратениците. Пратениците којшто егзистираат  во Собранието на Република Македонија согласно Деловникот којшто важи во…
Адвокати ангажирани во имплементацијата на проектот „ Мобилни тимови за правна поддршка на поединци и семејства со ниски приходи“ финансиран со средства од Европска Унија ги едуцираа жителите на општина…
Методи Силјановски од  денеска  со решение  е избран за директор на ЈКП „Нискоградба“-Битола со мандат од 4 години. Со одлука на градоначалничката Наташа Петровска, Силјановски  е избран за директор како…
Денеска во Битола започна последниот од трите дводневни настани за вмрежување наменети за граѓанските организации и креаторите на младински политики на тема „Младинска мобилност“. Настанот го организираат Младинскиот културен центар…
На денешен дена, 19 декември во 1921 година, во село Небрегово, Прилепско, роден е Блаже Конески,  учесник во Антифашистичката и националноослободителна војна, истакнат македонски книжевен, културен и јавен работник, академик –…
Во пресрет на новогодишните празници, кога е зголемена  употребата на петарди и други пиротехнички средства, од Министерсвото за внатрешни работи предупредуваат за опасноста од нив, а исто така потестуваат дека…
Проектот  “Превенција од поплави во Пелагонискиот регион – зајакнување на регионалните капацитети”, кој беше одобрен како грант од страна на Јапонската амбасада во РМ кон Центарот за развој на Пелагонискиот…

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани