2win800x200

Денес

Во последните години се повеќе млади се одважуваат да започнат свој бинзис, но сепак не е лесно зашто Македонија е земја сѐ уште во транзиција, излегуваме од еден минат систем…
Ученичката Ана Долевска од ОУ „Трифун Пановски“освои најмногу поени на 18. Општински натпевар „Млади библиотекари“- 2018 што на 2 ноември се одржа во  Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент…
Професорки по германски јазик од цела Македонија деновиве во Битола имаа ретка можност да присуствуваат на семинар со светски стандарди каде предавач беше експертот по германски јазик од Австрија, Лукас…
Слепи и слабовидни лица од целиот Балкан кои се љубители на шахот денес присуствуваа на турнирот во шах што традиционално се одржува секоја година по повод Денот на ослободувањето на…
Дрво на пријателство засадија денеска градоначалниците на двата збратимени града Епинал и Битола, Мишел Хајрниш и Наташа Петровска, во малиот парк  наспроти стаклената зграда во центарот на Битола, каде што…
Клиничката болница Битола започна со реализација на проектот HEALTH -INFO добиен од програмата IPA CBC за меѓугранична соработка на Македонија и Грција финансиран од ЕУ. На овој состанок во Солун…
Средношколците од Државното музичко училиште во Битола денеска после пладне, одржаа мини концерт со композиции од класична музика пред „Веро“ на Широк сокак  вклучувајќи се во хуманитарната акција за лекување…
Триесет и два пара ХТЗ чизми со висок квалитет донираше невладината организација од Шведска „Од рака на рака“ за вработените од ЈП „Нискоградба“. Познатата хуманитрака, битолчана која живее во Шведска,…
Управата за јавни приходи од денеска во Регионалната дирекција во Битола ја  започна кампања со која ќе ги анимира граѓаните да ја исполнат  својата законска обврска електронски да се регистрираат…
Советникот на ВМРО-ДПМНЕ, Иванчо Тошевски смета дека  Општина Битола ги крши  законите за превоз во патниот сообраќај  и безбедност во сообраќајот со тоа што автобусите на ЈСП кои се на…
Зелениот отпад во Пелагонија ќе се користи за биогориво од кое ќе се добива топлинска енергија.  Трската и други нискостеблести растенија во руралните средни предизвикуваат сериозни еколошки проблеми. Неконтролираното растење…
Градоначалниците на општините Битола, Тетово и Гевгелија, Наташа Петровска, Теута Арифи и Сашо Поцков ја оценија како многу важна финансиска поддршка на Владата на Република Македонија, за покривање на заостанатите…
Здружението за едукација на земјоделци „Зелена берза“ од Битола денеска организираше едукативно предавање на тема „ Современа опрема  за сточарство и начини на финансирање на истата“. Предавањето беше наменето за…
Во СОТУ „Ѓорѓи Наумов“оваа учебна година е отворен нов кабинет за микро-контролери и микро-компјутери за кој училиштето,како донација, доби дидактичка опрема од компанијата „Логинг Електроникс“ од Скопје. Донацијата се состои…
На учениците кои не ги зачувале фискалните сметки за превозот до школо или пак патувале со сопствен превоз исто така ќе им се рефундираат трошоците доколку се најдат во извештајот…

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани