Директно

Натрупаните долгови на општините во областа на образованието, културата и социјалната заштита ќе се враќаат со пари од државната каса. Ваква одлука донесе синоќа Владата на седница на која беше усвоен предлог Ребалансот на Буџетот на РМ за 2018 година. Со ова,  најголема алокација на средства со Ребалансот,  има токму за општините, за кои се обезбедува финансиска поддршка  во висина од 3,020 милијарди денари, односно 50 милиони евра, со цел намалување на доспеаните, а неплатени обврски. 

„Театарската критика е непосакувана, живееме во општество кое го анатемиса критичкиот дискурс и за жал, тоа отсуство на дијалог и критчко размислување создава ситуација во која не можеме креативно да размислуваме и да наоѓаме решение како заедница. Се надевам дека ова книга ќе биде потсетување дека критиката ни е неопходна како воздух“, рече проф. д-р Иван Додовски, на промоцијата на неговата книга „Мало фолио за театар“ ,во која на 358 страни  се собјавени театарски критики и теaтролошки студии, кои авторот ги пишувал во изминатите 25 години, а голем дел се однесуваат и на развојот на театарот во Битола.

Границите и политиката го делеле народот, а манастирот Свети Илија подигнат меѓу битолското село Драгош и леринското Опсирани (Етникон) го обединувал. Мештаните раскажуваат кога тука не минувале граници тој бил храм на двете села, а верниците заеднички го славеле Илинден. По Балканските војни се поставила граница која во прво време го пресекла манастирот на пола, за што сведочи и зачуваниот граничен камен.

Денот на антифашистичкото востание на македонскиот народ и почетокто на народноослободителната борба, 11 Октомври, денеска се одбележува и во Битола.

100 000 Македонци живеат во Германија, а секојдневно работни визи бараат од 80 до 100 лица, но ние сакаме развојот да е во насока тие не само да ја напуштаат својата земја, туку да се вратат дома и тука да ги применат знаењата и искуствата, рече германскиот амбасадор Томас Герберих при денешната посета на Битола.

Жежовска е професорка по германски јазик, но во претставата „Меѓу нас е тивко“ се јавува и како актер во Младинската секција при Интимен театар во Битола. Иако млада, секцијата е доволно возрасна за преку театар да проговори за најгорливите проблеми на Битола кои со години наназад беа премолчувани во повеќето театарски претстави во градот.

Во Општина Битола на припомош за превоз на учениците и другите граѓани  стигнаа три автобуси од ЈСП Скопје  кои ќе имаат обврска  да ги однесат учениците  до школо и други лица со потребната дестинација доколку се случи ситуација како вчерашната кога протестираа и не возеа превозниците од Битола. 

Неколку  автобуси на МИГ травел од Битола , вечерва се паркирани на улицата „Булевар 1 ви Мај“, веднаш наспроти општинската зграда па се до зградата на Ректоратот.

Градоначалничката Наташа Петровска денеска рече дека останува отворена за разговори со превозниците, но нема да прифати условувања, ниту пак да отстапи од некои ставови што ќе значат решение за училишниот превоз.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани