Директно

 

 
По реакциите дека не е отстранета таблата со името на Ванчо Михајлов од бугарскиот клуб во Битола, а здружението е згаснато,   денес со црна боја беше премачкани натписот,,Клуб Ванчо Михајлов ВМРО". На улицата ,,Рузвелтова" каде е сместен клубот остана само една од двете табли која го носи името на Здружението -,,Културен центар Иван Михајлов" Битола.
 
Промената очигледно настана по денешното судско рочиште против претседателот на клубот Љупчо Ѓоргиев кога се запре прекршочната постапка зашто е покренатакривична за предизвикување национална и расна омраза и нерпеливост, како и ширење расизам и ксенофобија преку компјутерски систем.
 
 
Денес по судското рочиште Весна Бендевска од Комисијата за заштита и спречување на дискриминација,  соопшти дека бугарското здружение во Битола се водело на адреса во периферијата на градот, а не во центарот каде имаат отворено канцеларии. Таа рече дека еден од натписите (оној што сега е пребоен со црно)  не се совпаѓа со  името на здружението - Клуб Иван Михајлов.  
 
Бугарското здружението во Битола пред две недели беше избришано од Централниот регистар зашто не направи промени според измените од Законот за здруженија и фондации. Но, таблите со името Ванчо Михајлов останаа до денес. Очигледно под притисок на јавноста едната е премачкани со боја за да не се чита. 

Изјава на Лидија Павловска, советник од ВМРО ДПМНЕ за последните случувања во Средното медицинско училиште.

 

Факт е дека веќе од поодамна немате што да им понудите на Битола и битолчани! Не мислите ли, дека крајно време е да престанете да се служите постојано со изнесување лаги? Не мислите ли дека криејќи се зад вашата неспособност, безидејност, вашата дрскост, не можете да побегнете од пропаста во која ја доведовте Битола? Да, токму така, градоначалникот е одговорен за училиштата во Битола, па ако веќе тоа го тврдите, тогаш зошто помогнати од централната власт постојано опструирате на сите возможни начини и по секоја цена ги штитите вашите партиски неспособни кадри. Никаква грижа немате за воспитно - обрзовниот процес, а она со што располагате се гледа на дело дека тоа не се кадри кои знаат и умеат да ја организираат наставата и да се грижат барем учениците да бидат безбедни во училиштата.

И последниот инцидент во медицинското училиште, неотповикливо потврдува дека нужно е да си поднесете оставки од позициите-директори, со кои очигледно не можете да се носите!

Од Битола, создадовте град во кој од година во година има се помалку првачиња, од училиштата создадовте борилишта помеѓу наставниот кадар, поставувајќи кадри кои не знаат да менаџираат. И за крај, сите ваши лаги по кои сте им веќе познати и препознатливи на битолчани, уште пред подолго време ви се срушени, токму како и срушениот таван во медицинското училиште.

Без срам лажете дека градоначалникот не издвоил ниту денар од општинскиот буџет за средните училишта, а и самите знаете дека лани беа издвоени 26 400 000 денари, а оваа година 48 700 000 денари за купување на информатичка и друга опрема и реконструкција на објекти.

И повторно прашуваме, зошто директорката на медицинско ја одби финасиската помош кога и беше понудена? Не знаеше ли во каква состојба и е училиштето, не беше заинтересирана или свесно опструираше соработка со локалната власт?

Навистина, не остана повеќе ниту милиметар простор за манипулација.

Директорке, Наташа Илиева, имајте малку доблест и веднаш поднесете си оставка! Тоа е најмалку што можете во овој момент да го направите!

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани